Feel good

Zomertijd || Onze natuurlijke tijd?

26 maart 2021
Zomertijd. Wintertijd. Wat is onze natuurlijke tijd?

“Het is nu acht uur, maar eigelijk is het dus 7 uur.”
“Ik kan niet slapen, ik ben echt nog niet moe.”
“Het is nog zo licht buiten.”
“Ik krijg te weinig slaap, ik ben zo moe.”
Als je deze zinnen hoort of uitspreekt, dan weet je dat er net gewisseld is tussen wintertijd en zomertijd.

Dit weekend is het weer zover; de zomertijd gaat in. De klok wordt een uur naar voren gezet, zodat het ’s avonds langer licht blijft (en in de ochtend dus langer donker). Zelf heb ik altijd moeite om te wennen aan een nieuw ritme en ik ben zeker niet de enige. Al langere tijd is er politiek gesteggel of men dat wisselen van tijden niet helemaal moet afschaffen. Maar ja; welke tijd kies je dan?

Zonnetijd

In vroegere tijden werd ons dag- en leefritme bepaald door de zon. We stonden op als de zon opkwam en gingen naar bed als de zon onderging. Zoals de hele natuur nu nog steeds doet. Zij reageert op licht & donker.
Een meetinstrument om de tijd te weten was de zonnewijzer. Als de schaduw op een zonnewijzer naar het noorden wijst (op het noordelijk halfrond), dan is het precies 12 uur. Dit is echter de zonnetijd: de ware tijd van die specifieke plaats. Ergens anders staat de zon eerder of later om precies 12 uur in het zuiden. Al naar gelang hoe oostelijk of westelijk je je bevindt.

Industriële revolutie

Alles veranderde toen men in de 19e eeuw mobieler werd, vooral door de uitvinding van stoommachines; de stoomtrein bijvoorbeeld. Het werd belangrijk voor het spoorboekje dat de tijd in de verscheidende landen (en plaatsen) gelijk liep. In 1884 verdeelde men de aarde in tijdzones, geen plaatselijke tijd meer dus. Officiëel horen Nederland en België in de zone van Greenwich (dus bij UK), maar houden de MET aan (Midden Europese TIjd), waardoor we (ca.) 35 minuten voorlopen op de zonnetijd. De zon staat niet om 12 uur in het zuiden staat, maar om 11.25.

Zomertijd

In het laatste weekend van maart gaat de klok nog eens een uur naar voren. Het verschil met onze zonnetijd is dan niet 35 minuten, maar 1 uur en 35 minuten. Een grote afwijking waar menig mens last van heeft. De zomertijd lijkt lekker; jippie langer licht ’s als de avonden zwoel zijn. Maar veel mensen gaan later naar bed (doordat zij reageren op licht) maar moeten wel op normale tijd opstaan. We kunnen slaap tekort komen.

Natuurlijke tijd

Het mag duidelijk zijn dat de wintertijd het dichts bij onze natuurlijke tijd ligt, ook al zouden we nog eens een half uur eraf moeten halen om het dichts bij onze zonnetijd te komen. Permanent een zomertijd aanhouden (dus afschaffen van de wintertijd) kan ons bioritme ernstig in de war sturen, omdat de zon eind december pas om 10 uur op is. Wakker worden -en dus alle hormoonprocessen in ons lijf- is dan een probleem.

Zelf hoop ik dat het gewissel tussen de tijden wordt afgeschaft (want: gedoe) en dat de wintertijd wordt aangehouden. Leven volgens een natuurlijk ritme lijkt mij het beste. Wat vind jij?

Zomertijd. Wintertijd. Wat is onze natuurlijke tijd?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply