Thuis

Tuin in juli || onthouden waar welke plant staat

15 juli 2019
Tuin in juli en onthouden welke plant waar staat

Na mijn vorige blogpost ben ik dit weekend gelijk in actie gekomen om in ieder geval iets te doen tegen de eikenprocessierups. Er is niet veel wat je kunt doen nu de zomer al in volle gang is, maar elk beetje helpt. In het voorjaar was ik niet goed van lijf en leden en was ik niet gefocust op de tuin. Deze mocht dus wel wat liefde en aandacht krijgen van mij. Dit deed in in onze tuin in juli.

Zondagochtend gaat hier in Almere het tuincentrum al open en aangezien we op tijd wakker en op waren, stonden we al op tijd voor de deur daar. Lekker rustig was het nog, daar houd ik van 😉
Aangezien het in een tuincentrum nogal makkelijk is om heel veel geld uit te geven, bedachten we van te voren een budget. Niet meer dan 50 euro wilden we dit keer besteden. Ik wilde wat planten, organische tuinmest en een nieuwe waterstop voor de tuinslang, want het sproeistuk schoot er telkens van af. Niet geheel gepland maar toch gekocht: een nieuwe sproeikop. Helemaal blij mee.
(En ja we zijn binnen het budget gebleven)

De perkplantjes waren niet duur, 4 plantjes kon ik kiezen voor nog geen 5 euro. Deze plantjes zullen de winter waarschijnlijk niet overleven, maar ik vond ze nu wel zo gezellig in de tuin. Ik koos ook twee vaste planten; de Leeuwenbek en de Vingerhoudskruid. Beiden vind ik zo ontzettend mooi. Ik houd van roze en van dit type bloeiers met die kelkachtige bloemen. En roze is altijd goed. Of had ik dat al gezegd?
Ik vond ook de tuinmest die ik nodig had: 100% organische mest van Ecostyle

Een aandachtspuntje de volgende keer: iets meenemen om de planten in te zetten in de auto. Nu had ik wel een totebag mee, maar ja dat was niet handig voor de planten… beetje dom. En in de winkel hadden ze op dit moment alleen plastic trays/doosjes.

Tuin in juli en onthouden welke planten je waar plant

Onze (verwaarloosde) tuin in juli

Eerst moest ik in de tuin nog wat snoeien. Ook staan er een paar struiken in de tuin die hier al stonden voordat wij hier woonden. Ik snoei ze telkens, maar van sommigen wil ik eigenlijk af. Zo staat er bijvoorbeeld nog een vijg in de tuin. Heel mooi, maar hij wordt veel te groot voor onze tuin. Deze ga ik proberen in het naseizoen weg te halen en wellicht aan te bieden om gratis op te halen. Dat schijnt goed te kunnen met vijgen. Iemand interesse?
Ik heb getracht wat andere struiken weg te halen, maar dat is best zwaar werk voor mijn lichaam. Ik voel het nu nog steeds in mijn bekken.

Na het snoeien en wieden, kieperde ik nog een zak moestuingrond leeg in de tuin. Deze lag nog in de schuur en is veel nuttiger in de tuin. Daarna plantte ik de gekochte planten. Als laatste strooide ik de organische mest in onze tuin. Dit had ik dus al een paar jaar niet gedaan, dus misschien niet zo gek dat alles niet zo mooi bloeide.

zaaddozen van stokrozen

Na het planten strooide ik nog wat zaden in de tuin langs het hek. Ik heb nog een beetje overgehouden voor de vooruin, daar moet ik nog zaaien. Ik lees wat tegenstrijdige info op internet over het zaaien van de stokroos. De ene site zegt dat het in juli nog kan de ander zegt pas in de herfst. In beide gevallen komen pas volgend jaar nieuwe planten op. Maar ik heb dus ook nog wat zaad om te zaaien in de herfst.

Onthouden waar welke plant in je tuin staat

Onthouden welke plant je waar plant in je tuin

Als allerlaatste nam ik foto van de tuin. Dat doe ik altijd. Meestal laat ik de kaartjes eraan hangen, maar dit keer zat maar bij één plant een kaartje. Nu zette ik op de computer de namen van de planten erin. Een aantal planten had ik al, maar deze vermeldde ik er ook bij.
De foto sla ik op in een aparte tuinmap op de pc. Zo kan ik altijd terug vinden welke plant waar staat. Als er nog geen bloemen aanzitten is het (voor mij) lastig te bepalen welke plant het is. En soms ben ik geheel clueless dus dan ben ik blij dat ik terug kan kijken.
Je kunt het ook een in journal schrijven, maar ik heb gemerkt dat dat niet voor mij werkt.

Najaar 2019 | voorjaar 2020

Dit deed ik in onze tuin in juli… nu is het een kwestie van nog meer snoeien en genoeg water, aandacht en liefde geven. Ik heb nog geen insectenkastje, deze waren mij te duur in het tuincentrum. Hier ga ik nog over na denken.
In het voorjaar van 2020 (goh dat klinkt!) zal ik een beter plan moeten hebben voor het zaaien van wilde weidebloemen. Ik bedenk mij nu dat ik ook wil kijken of ik wat kan zaaien in de herfst, zodat het in de volgende zomer kan bloeien. Dat wordt weer lijstjes maken ♥
(tips zijn nog altijd welkom, al lees ik al veel tips op instagram)

***Sommige van mijn posts bevatten affiliate-links. Als jij via deze link dit product aanschaft, krijg ik een kleine commissie daarvoor. Dit kost jou helemaal niks extra’s. Uiteraard zijn het links naar producten die ik zelf heb gekocht of gekregen en naar tevredenheid gebruik. Koop je iets via mijn links? Hartelijk dank!! ***

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply MC Kleuver 15 juli 2019 at 21:23

  Je bent lekker bezig met het opknappen van je tuin. Ik heb met scouting zaden geplant en deze staan nu heel mooi in een bloemenbak. Voor een tuin met alleen stenen is het zo toch nog gezellig.

  • Reply Karin 16 juli 2019 at 10:11

   Dank je! Met een paar bloemen bereik je al heel veel sfeer in je tuin ♥ En het is goed voor insecten. Winwin dus.
   Helaas ben ik absoluut niet goed in bakken…gaat bij mij echt dood 🙁

  Leave a Reply