Thuis

Tortilla of frittata: makkelijk én lekker voor de paasbrunch

2 april 2021
Tortilla of frittata

Als puber had ik een vriendinnetje met roots in Zuid-Amerika. Daar kreeg ik vaak wat anders te eten dan de standaard Nederlandse keuken. Het was zo anders en ik vond werkelijk alles lekker. Een tortilla of frittata werd ook regelmatig gemaakt en als hapje geserveerd. Het is snel gemaakt en lekker voor de paasbrunch komend weekend (want een ei hoort daarbij).

Eerlijk is eerlijk; ik serveer het niet als tapas, als een hapje. Bij ons maak ik het regelmatig in het weekend of op dagen dat ik geen zin heb om uitgebreid te koken. Of als lunch. Meestal eten we dan soep of brood (het liefst zelfgebakken brood als dit recept) bij, of iets anders simpels.

Ideaal en makkelijk recept

Ik gooi niet graag eten weg, dus dit gerecht vind ik ook ideaal om restjes op te maken. Ook gaan groentes op deze manier net even wat makkelijker bij de kinderen naar binnen. Tel daarbij op dat het niet ingewikkeld is om te maken en je hebt een superhandig recept.

Tortilla of frittata ?

De Spaanse tortilla heet in Italië frittata. Uiteraard zijn er verschillen in ingrediënten, maar in de basis zijn het dezelfde gerechten. ‘Officieel’ wordt de Spaanse variant gemaakt van alleen ei, aardappel en ui, de frittata is ontstaan om kliekjes eten op te maken. Ikzelf stoor mij nooit zo aan ‘officiele voedselregels’ en ik doe gewoon waar ik zin in heb. Of wat ik heb liggen in mijn koelkast.

Ingrediënten

Zoals gezegd kun je alles gebruiken waar je zin in hebt; van asperges tot spinazie. Het is leuk om te varieren met groentes en combinaties. Ui en knoflook wordt ook vaak gebruikt. Ik kies vaak voor restjes, deze zijn dus al gaar, doe ik er rauwe ingrediënten in, dan moeten deze eerst wel worden gekookt, gebakken of gesmoord.

 • Ui
 • Knoflook
 • zout, peper, gewenste kruiden
 • olijfolie
 • 5-6 eieren
 • klein scheutje melk
 • restjes groenten (in dit geval broccoli en tomaatjes uit de koelkast)

Wat je doet

 1. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden ui en knoflook. Ik doe dit altijd langzaam en lang, want hier houdt men niet van harde stukjes ui.
 2. Meng ondertussen de eieren in een kom met de melk, zout, peper en / of kruiden naar wens. Ditkunnen ook verse kruiden zijn
 3. Voeg de overige groentes toe in de pan.
 4. Giet het eiermengsel over de groentes
 5. Laat het 15-20 minuten garen met de deksel op de pan op een zacht vuur. Zeker niet te hard, want dan verbrandt de onderkant voordat het geheel is gegaard.
 6. Leg een bord omgekeerd op de frittata en keer het om. Schuif het geheel terug in de pan en bak kort.
 7. Leg een (schoon) bord weer op de frittata, draai de pan weer om en je hebt een perfect gebakken frittata.
 8. Snijd in punten en serveer als hapje of mt brood, salade of soep.

Variaties

Je kunt zo creatief zijn als je wilt. Groentes van het seizoen, geraspte kaas, (gaar) vleesof worst, veel is lekker in een tortilla of frittata.

Wat komt er bij jullie op de paastafel?

Tortilla of frittata : lekker voor bij de paasbrunch

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply