DIY en creatief

Tekenen in procreate

17 september 2019
Huiselijke gezelligheid - tekening in procreate

Yay! Ik ben zo blij.
In mijn vorige bericht schreef ik over ellendige reacties op inkten en lijmen e.d.. Het werd zelfs zo erg dat ik reageerde op een tekening die ik maakte met pen. Echt helemaal niet leuk. Ik baalde en gooide mijn tekenspullen aan de kant. Door dit alles ging ik weer loeren naar de Ipad Pro (ik heb de 11 inch)… die wilde ik al heel lang hebben, maar ja die prijs! Na twee weken nadenken heb ik hem toch gekocht, samen met de apple pencil. Nu kan ik tekenen in procreate! Hoezee!!

Wennen

Ik heb helemaal niks van Apple. Het is allemaal prachtig vormgegeven, maar ik ben niet zo fan van het gesloten karakter. En de prijs…. poe hee. Thuis moest ik dus eerst een uurtje spelen met dat ding om er een beetje feeling mee te krijgen, waarna ik de app procreate kocht. En toen ging ik los.
Het tekenen ging best vanzelf, het voelde heel vertrouwd. Alsof ik direct op papier aan het werken was, dus wat dat betreft hoefde ik niet te wennen. Het enige wat ik moest leren was de app zelf. Hoe selecteer en kopieer je überhaubt ? En meerdere lagen selecteren en de bups in één keer kopieren naar een ander bestand? Na een weekje spelen en af en toe een video op youtube bekijken, weet je al een heleboel.

favoriete brushes

De eerste week heb ik zo’n beetje alle verschillende brushes en stijlen uitgeprobeerd. Er zitten een aantal hele mooie standaard brushes in procreate. Ik houd niet zo van solid ingekleurde tekeningen. Tenminste, als de tekening geen comic style is. Ik heb een aantal favoriete brushes gevonden (de pencils bijv) en daarmee probeer ik te tekenen in procreate zoals ik ook zou doen op papier. Ik houd van laagjes en van ‘krasjes en ik houd het losjes. Strakke lijnen ben ik niet zo goed in.

Time lapse op Youtube

Procreate neemt automatisch een time-lapse op. Deze heb ik in z’n geheel op mijn youtube kanaal gezet. Het enige wat ik bewerkt heb, is de snelheid. Ik heb het 2x versneld. Zelf dacht ik dat het dan wat aardiger om naar te kijken is, maar misschien zie jij dat anders?
Liever langzaam en dus langer met wat meer uitleg / geklets?
Enfin, je kunt de video hier bekijken of volg deze link naar youtube (en wordt dan gelijk abonnee op mijn kanaal 🙂 )

En zo is uiteindelijk de tekening geworden. Ik deed er best lang over, ik geloof 6 uur? Ik weet het niet meer precies. Zelf ben ik heel blij met het resultaat. Ik houd van deze sfeer, beetje bohemian achtig. Ik ben alweer bezig met een volgende tekening, het tekenen in procreate is zeer verslavend!

Wat vind je ervan?
En heb jezelf misschien ook procreate?

Liefs en tot de volgende keer.

p.s. In deze blog lees je hoe mijn tekenproces is in Procreate.

Tekenen in Procreate op de Ipad Pro.

***Een klein deel van mijn posts bevatten affiliate-links. Als jij via deze link dit product aanschaft, krijg ik een kleine commissie daarvoor. Dit kost jou helemaal niks extra’s. Uiteraard zijn het links naar producten die ik zelf ook heb gekocht en naar tevredenheid gebruik. Koop je iets via mijn links? Hartelijk dank!! ***

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Sanne 13 juni 2020 at 22:08

  Wat prachtig.
  Ik ben wat dat te gaat net als jij.
  Ik houdt van het ouderwetse gevoel van écht tekenen.
  Maar alle brushes en opties die het digitale tijdperk ons brengt, brengt ook eindeloze mogelijkheden.

  1
  • Reply Karin 14 juni 2020 at 08:32

   Het digitaal werken heeft zo veel opties, één grote speeltuin. En procreate maakt en beetje goed, het voelt en tikkie als echt tekenen. En het ongedaan maken van fouten blijft zo handig ♡

 • Reply Saskia 17 juni 2020 at 17:29

  Oh ziet er goed uit
  Ik ben op dit moment aan het overwegen ook een iPad pro aan te schaffen om te tekenen. Kun je eenvoudig je werk ook naar je computer sturen ook al is deze niet van Apple? Weet jij dat?

  1
  • Reply Karin 17 juni 2020 at 19:47

   Als je graag digitaal tekent, is het echt een supergadget. Het tekent heel direct

 • Reply Carine 12 februari 2021 at 11:53

  Waow, wat fijn, jouw artikel. Ik overweeg ook een IPadPro te kopen. Ook mijn eerste Apple aanschaf. Een prachtige illustratie heb jij gemaakt. Zeker als dit de eerste met Procreate is! Veelbelovend (en inmiddels heb je er vast meer gemaakt!). Wat ik nog niet duidelijk heb: Kan je bestanden gemaakt in de IPadPro makkelijk overzetten naar Photoshop of Illustrator? Vooral ook omdat ik die programma’s dus niet op Apple draai… Benieuwd hoe jij dat doet! Groetjes, Carine

  • Reply Karin 12 februari 2021 at 19:29

   Hai Carine,
   Dat naar PS gaat heel makkelijk. Ik heb een windows pc en de bestanden stuur ik vanaf de ipad via GoogleDrive. Meestal als PNG of JPEG bestand, soms als pds maar dat duurt mij vaak te lang. Ik heb geen Illustrator, maar dat zal hetzelfde werken (al werk je op de ipad niet met vectoren).

   En dank voor je leuke bericht!

 • Reply Carine 12 februari 2021 at 11:55

  Ja…. even verder gekeken hieronder en nu volg ik je ook op Insta! Mooi wat je maakt!

 • Leave a Reply