Naar buiten

Kliederen met water op de slootjesdagen

12 juni 2019
Imperfect Gelukkig | slootjesdag is lekker kliederen met water

Kliederen met water is toch geweldig? Er is geen leukere activiteit te bedenken voor kinderen. Die van ons vinden het in ieder geval geweldig. Uren kunnen ze zoet zijn. Toen ze wat jonger waren met een watertafel en wat bekertjes in de tuin. Later was spelen en zwemmen bij een grote plas of zwembad favoriet. Wij proberen vaak het water op te zoeken, wat in de provincie Flevoland niet echt moeilijk is. Vorig jaar las ik op een er-op-uit site over de Slootjesdagen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar we zijn gegaan en de kinderen vonden het geweldig. Heb je (klein)kinderen? Aankomend weekend (14 t/m 16 juni) worden deze dagen weer georganiseerd!

IVN natuureducatie

De slootjesdagen worden georganiseerd door het IVN , wat staat voor Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid en heeft als doel de mens (jong/oud) dichter bij de natuur te brengen. Mooi toch? Ze zorgen bijvoorbeeld voor de aanleg van een Tiny Forest en vind je informatie over het aanleggen van een moestuin. Bezoek de site voor nog meer thema’s!

Low budget

In Almere worden de slootjesdagen in Het Vroege Vogelbos georganiseerd. We wisten niet wat we konden verwachten, maar het was mooi weer én het was gratis. Gezien het feit dat we leven op één salaris, is het heel fijn dat we van dit soort low budget uitjes kunnen doen.
Bij aankomst stonden lieve vrijwilligers klaar om ons te informeren en boekjes te geven. Er stond toen op de site dat er schepnetjes aanwezig waren, maar dat waren er zo weinig dat we er één voor 5 euro hebben gekocht. Nu wordt op de site aangeraden je eigen schepnetje mee te nemen. Wij hadden er nog geen één, dus we vonden het geen probleem.

Imperfect Gelukkig | slootjesdag is lekker kliederen met water

Op zoek naar beestjes

Eindelijk konden de kinderen scheppen in het water. De bedoeling is dat ze gaan ontdekken wat er zoal leeft in de sloot mbv een zoekkaart. Het leukste deel is natuurlijk het scheppen. Hier kon dat vanaf de waterkant maar ook vanaf een steigertje, dan konden ze bij wat dieper water komen. Sommige kinderen proberen zo diep mogelijk te komen of juist zo ver mogelijk. Her en der lagen kinderen languit op de steiger om zo dicht mogelijk bij het water te zijn.
En voor wie het zich afvraagt: ja, dat is af en toe nat! Soms heel nat. Toen wij er waren, viel een kindje in het water en sprong de vader erachter aan. Een setje droge kleding en/of een zwemvest kan geen overbodige luxe zijn.

Imperfect Gelukkig | slootjesdag is lekker kliederen met water

Na het scheppen wordt de inhoud geleegd in een bak en kunnen ze met behulp van een zoekkaart bepalen welke beestjes er gevonden zijn. Ook hierbij helpen de vrijwilligers je graag.
Welke beestjes je kan verwachten? Nou Bootsmannetje (ook wel ruggenzwemmer), Poelslak, Larve van waterjuffer, Schaatsenrijder en de Duikerwants off course. Heb je geen idee wat dat zijn? Snel naar de slootjesdag dan dit weekend 🙂 Je kind kan het je vertellen na afloop.

Een ijsje toe

Toen de kinderen uitgevist waren, kregen we nog meer leuke boekjes voor thuis en een bonnetje voor een raketje. Deze konden we ophalen in het naastgelegen theehuis. Daar hebben we met ons gezin gezellig wat gedronken voor we weer naar huis gingen. Dit jaar kunnen we niet gaan, maar ik denk dat we anders zeker weer een kijkje hadden genomen.

Laatste bonustip: kom vroeg, want het wordt druk.

Imperfect Gelukkig | slootjesdag is lekker kliederen met water

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply