Feel good

Schooladvies || wat als je kind geen HAVO advies krijgt?

16 april 2021
Schooladvies

Als ouder is het je vurige wens dat je kind later goed terecht komt (spoiler: dat gebeurt bij de meeste kinderen). Je denkt na over opvoeding (als je op mij lijkt: een proces van trial and error) en je wilt graag dat je kind later een fijn beroep krijgt. Om al die dure rekeningen van te betalen. Het is prettig als het kind naar de HAVO kan en zo een vliegende start maakt. Maar wat als het schooladvies geen HAVO is?

Kansongelijkheid

Groep 8 leerlingen hebben het advies al gehad en hebben zich ingeschreven voor de middelbare school. In groep 7 wordt vaak de entreetoets gemaakt waar een schooladvies uitrolt en bij het eindrapport van groep 6 wordt (hier) alvast een voorlopig schooladvies gegeven.

Er is altijd veel te doen over schooladvies in het nieuws, zeker nu met corona duiken er veel berichten in de media op dat het advies dit jaar te laag was door het ontbreken van de cito eindtoets, vooral voor meisjes en kinderen van laagopgeleide ouders. Persoonlijk, zou ik graag zien dat het onderwijsstelsel anders wordt ingericht (dàg passend onderwijs en andere bezuinigingen) zodat docenten / leerkrachten meer aandacht kunnen hebben voor de leerlingen die dat zo hard nodig hebben.

Schooladvies is een momentopname

Een schooladvies krijg je op basis van de jaarlijkse citotoetsen, de entreetoets of de eindCito en het algemene oordeel van de leerkracht.
Mijn dochter kreeg in groep 6 het voorlopige advies : VMBO-kader. Dit is lager van VMBO-t.
Ik haalde mijn schouders op. In mijn ogen was dit advies te laag, maar ik weet ook dat bijna elke ouder dat denkt van het eigen kind, ik ben bepaald niet objectief.

Toen zij in groep 6 kwam, waren we net verhuisd en moest wennen. Ook leed ze aan perfectionisme en faalangst, waarvoor we haar in groep 7 een training lieten doen. Niet om hogere cijfers te halen, maar om beter in haar vel te zitten.
In groep 8 kreeg ze een HAVO-advies. Haar Cito gaf een nipte meerderheid aan voor de HAVO en de meester zag in haar werkhouding een HAVO-kind.

Mijn zoon zit dit jaar in groep 6 en maakt zich nu al druk om het (voorlopig) advies en ‘wat als ik niet naar de HAVO’ kan? Dit is een letterlijke quote. Hij heeft het al meerdere keren gevraagd.
Gezien zijn resultaten krijgt hij nu absoluut geen havo advies inderdaad. Misschien in groep 8 ook niet. Maar waarom zou ik mij nu al zorgen maken over iets wat over 2 jaar mogelijk kan gebeuren?

Schooladvies. Over prestatiedrang, piekeren en niet kunnen slapen bij kinderen. Minfulness stilzitten als een kikker

Prestatiedrang

De prestatiedrang begint al vroeg in de schoolcarrière. Is het kind tegenwoordig voor 1 januari jarig en wordt het 6? Dan kan zij of hij al met het vijfde jaar naar groep 3. Voor sommige leerlingen is dit echt een uitkomst, zij willen niks liever dan leren lezen en schrijven. Maar voor een groot deel is het gewoon een ordinaire bezuinigingsregel; hoe sneller een kind door de basisschool gaat, hoe minder geld het de overheid kost.

Mijn zoon is van eind oktober en was absoluut niet klaar voor groep 3. Hij leefde in zijn eigen bubbel en wilde alleen maar spelen. Dat gunde ik hem ook. Leren kan altijd nog. Hij heeft groep 2 dus dubbel gedaan en tot nu toe heb ik er nooit spijt van gehad.

Met onze zoon deden we twee jaar geleden elke avond ontspanningsoefeningen uit het boek “Stilzitten als een kikker” van Eline Snel. Een methode die ons was aangeraden door een orthopedagoog. Het leerde hem bewust ontspannen, het (negatieve) denken stop te zetten en te leren dat je eigen denken niet altijd waar hoeft te zijn. Het hielp goed, maar ondertussen is het weer verslonst. Alhoewel ik nu met een paar woorden hem kan doen laten ontspannen. Heel handig bij de tandarts of andere spannende bezoeken.

Mijn dochter zit momenteel in 3 HAVO. Ze doet het hartstikke goed, maar ze heeft ook veel stress gehad. Onder andere door haar perfectionisme en faalangst, wat leidde tot paniek. Ondanks dat wij haar telkens verzekerden het niet erg was als ze naar het VMBO zou gaan of een jaar zou doubleren, raakte ze daarvan niet overtuigd. We hebben in het eerste jaar daar hulp voor gezocht en met de jaren gaat het nu veel beter. Waarschijnlijk omdat ze zelf ook beter kan relativeren, al wil ze nog steeds graag hoge cijfers halen.

In de klas van mijn dochter zijn meerdere leerlingen tot nu toe elk jaar afgestroomd (naar lager niveau). Geen motivatie, stress, faalangst, innerlijke problemen of externe factoren zijn vaker een reden waarom deze pubers naar een lager niveau gaan dan de intelligentie.
Daarentegen zijn er ook leerlingen die hoger gaan naar het VWO. Een schooladvies is niet voor altijd. Met de juiste steun van volwassenen en de wil van het kind is dit dus zeker mogelijk.

(lees ook: Eerste jaar middelbare school | een terugblik)

Schooladvies. Over prestatiedrang en piekeren. Goede cijfers op de middelbare school willen halen

Chill

Wij zijn als ouders vrij relaxed qua ‘niveau’. Wij zeggen honderd keer dat linksom of rechtsom het wel goed komt. Dat via een omweg je ook je dromen waar kunt maken. We zeggen -en dragen naar hen uit- dat het leven niet hoort te draaien om geld, luxe, spullen vergaren, dure vakanties en auto’s etc.

Het leven stopt niet als je op de mavo zit. Of een jaartje over moet doen.

En toch hebben onze beide kinderen deze gevoelens. Ok, ze zijn wellicht gevoelig. Maar blijkbaar zit deze prestatiedrang in onze hele maatschappij. Dat is toch eeuwig zonde?

Ik kan honderden verhalen vertellen van mensen die begonnen zijn op een lager niveau dan de HAVO en die gewoon hun dromen hebben kunnen najagen. Ik ken mensen die een HBO opleiding op latere leeftijd hebben gedaan, ondanks dat een vroeger schooladvies hen vertelde dat het niet zou kunnen. Mensen die dokter of ingenieur zijn geworden, omdat zij hun hart volgden. En trouwens, ook zonder ‘hoge opleiding’ kun je komen waar je wilt.

Schooladvies. Over prestatiedrang en piekeren. Het is leven is een imperfecte kronkelende lijn omhoog.

Kronkels en zijpaden

Het is mogelijk! En dat moeten we meer tegen onze kinderen zeggen.
Waar een wil is, is een weg.
Maar laat ons ook wat druk van hun schouders afnemen. Het hoeft niet allemaal in één keer te lukken. Het leven gaat nietin één perfecte lijn omhoog, maar heeft vele kronkels en zijpaden. Uiteindelijk komt hij/zij via die imperfecte lijn precies waar je wezen moet. Laat je vooral niet tegenhouden door die omweg of obstakels.

Tip: neem en passant ook wat druk weg van je eigen schouders. Het hoeft allemaal niet zo perfect.

***Een deel van mijn posts bevatten affiliate-links. Als jij via deze link dit product aanschaft, krijg ik een kleine commissie daarvoor. Dit kost jou helemaal niks extra’s. Uiteraard zijn het links naar producten die ik zelf ook heb gekocht en naar tevredenheid gebruik. Koop je iets via mijn links? Hartelijk dank!! ***

Schooladvies: wat als het geen HAVO is? Het leven is een imperfecte, kronkelde lijn omhoog. Het geeft niet als het wat langer duurt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply