DIY en creatief

Tekenen en schilderen met gouache

10 juni 2019
Imperfect gelukkig | Ik word blij van tekenen en schilderen met gouache

Tekenen en schilderen met gouache is één van die dingen die ik graag doe. Tekenen doe ik al sinds de kindertijd -maar hey wie niet? Ik maakte tekening na tekening, wat ik vooral deed was mooie plaatjes (advertenties) natekenen. Later kocht ik acrylverf en deed serieuze pogingen daar beter in te worden. Het leven gebeurde; ik trouwde, kreeg kinderen, werkte. En hoewel tekenen altijd wel min of meer een onderdeel van mijn leven was, werd het wel een beetje een ondergeschoven kindje. Pas toen ik weer wat opkrabbelde na de eerste periode ziek zijn, ging ik weer meer tekenen wanneer ik mij goed genoeg voelde.

Hart en handen

Bezig zijn met een hobby, zorgt dat je even niet meer zo bezig bent met je lijf. Je verplaatst je aandacht van je hoofd naar je hart. Je doet immers iets waar je blij van wordt. Tekenen gaf mij ook een doel in het leven. Ik wilde bijvoorbeeld beter worden in een bepaald materiaal. Ik heb zelfs een tijdje gedacht illustrator te worden. Om meerdere redenen heb ik dit doel laten varen, nu teken en schilder ik vooral omdat ik het leuk vind. Ik word er blij van.

Van photoshop naar gouache (en weer terug)

In de loop der jaren heb ik veel verschillende materialen uitgeprobeerd. Van potlood tot digitaal tekenen in photoshop. Zeker het tekenen in photoshop was een uitdaging, omdat het programma nogal een steile leercurve heeft, maar dankzij Youtube tutorials en wat aanwijzingen van een kennis, leerde ik het. Op mijn instagram kun je een hoop tekeningen zien die ik door de jaren heen heb gemaakt. Je zult daar nogal divers werk zien, mijn zin in een bepaald media kan nogal wisselen 😉
Een paar maanden geleden kocht ik wat gouache, een medium dat ik ooit al eerder gebruikte. Toch ben ik er nog niet zo bekend mee. Afgelopen week had ik reuze veel zin om weer eens te schilderen met gouache en pakte het er weer bij.

Allergische reacties

Ik kocht deze gouache omdat ik op allerlei geuren/ bindmiddelen reageer. Ik weet nog precies op welke bindmiddelen, maar de gok is dat het vooral de ‘acryl-verbindingen’ zijn die reacties geven. Lijm, gesso, acrylverf, inkt, sommige parfums en haarproducten e.d. … allen geven hele vervelende reacties.
Gouache is verf op waterbasis. Als je wat geverfd hebt, kan het weer los komen van het papier als je wat water erover wrijft met een kwast. Aangezien dit dus andere bindmiddelen zijn dan in acrylverf, hoop ik dat ik hier wel tegen kan.

Mislukkingen zijn juist goed

Ik gebruikte papier wat ik nog had liggen: Canson XL Mixed Media 300 gram. Prima papier en niet al te duur. Niet alles wat ik teken vind ik mooi, dus mocht het mislukken dan is het niet zo erg. Aangezien ik nog niet zo vaak met gouache heb gewerkt, was de kans aanwezig dat ik niet tevreden zou zijn met het resultaat. Ik begon voorzichtig, met hier en daar iets teveel water. Bij de laag die ik eroverheen schilderde, bij de rode bloemen, was ik ervan overtuigd dat het niks meer zou worden. Mislukt. Ik wilde het bijna weggooien, toen ik bedacht dat ik ook gewoon door kon gaan. Weg doen kon altijd nog.

Imperfect gelukkig | Ik word blij van tekenen en schilderen met gouache
Imperfect gelukkig | gelukkig door tekenen en schilderen met gouache

Uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat. En dat zegt heel wat, want meestal ben ik zeer kritisch. Ik schilderde meerdere laagjes gouache over elkaar en dat ging prima. Omdat ik het idee had dat mijn tekening ‘toch zou mislukken’, liet ik mijzelf gaan en was niet zo gefocust op het resultaat. Dat moet ik dus blijkbaar vaker doen.

Werk jij wel eens met gouache?

***Sommige van mijn posts bevatten affiliate-links. Als jij via deze link dit product aanschaft, krijg ik een kleine commissie daarvoor. Dit kost jou helemaal niks extra’s. Uiteraard zijn het links naar producten die ik zelf ook heb gekocht en naar tevredenheid gebruik. Koop je iets via mijn links? Hartelijk dank!! ***

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Annette 11 juni 2019 at 07:49

    Ook hier is loslaten en experimenteren goed! Ik ben redelijk perfectionistisch maar kan het na mijn ziekte meer loslaten, weer een winstpunt.

    • Reply Karin 11 juni 2019 at 08:28

      Ik ben ook veel te perfectionistisch… vreselijk dat we onszelf dat aandoen. Nu moet ik idd wel loslaten, op vele vlakken

    Leave a Reply