Thuis

Rariteitenkabinet op onze muur

14 juni 2019
Imperfect Gelukkig: onze eethoek

We hebben niet echt een stijl, tenzij je allegaartje een stijl wil noemen. Deels komt het doordat we niet teveel geld willen besteden aan interieur, maar nog meer speelt denk ik mee dat we ik te wispelturig ben. Eerst wil ik felle & gezellige kleuren, dan weer mediterraans en twee weken later vind ik een heel wit huis weer ideaal. Kiezen vind ik ook zo’n moeilijk iets, ondanks mijn bord op pinterest.
Op dit moment is onze muur al sinds een half jaar voor de helft donkergroen. Ik vind het nu nog steeds mooi! Aan de muur komt ook steeds meer te hangen, ik noem het voor de grap weleens ons rariteitenkabinet.

Een gezellig bruin café

Anyways, Jeroen en ik bespraken een half jaar geleden wat we écht wilden in ons huis.
Géén grijs en niet teveel vt-wonen. Ik ben ook niet echt een trendvolger, alhoewel trends wel degelijk invloed hebben.
We wilden wél een gezellig, knus huis. Dat kan voor iedereen wat anders betekenen, maar voor ons bleek dat toch donker te zijn. Donker houten meubels, gezellige lampen, warmte, etc. Denk aan warme chocolademelk drinken bij het haardvuur onder een berg dekentjes. Niet dat we een open haard hebben, maar gesteld dat we er één hadden. Wij vatten dat samen als ‘een gezellig bruin café’ stijl. Klinkt logisch toch?

We verfden de helft van de muur groen
Een hele imperfecte foto; de familie aan de schilderklus

Ergens aan het eind van 2018, ik geloof zelfs op de laatste dag, namen wij beneden de muur waar onze eettafel aan staat onder handen. Hij was wittig en we wilden toch meer kleur.
Toch kozen we in de gamma voor een donkere kleur. We houden beiden van groen, dus het moest donkergroen worden. De voorgebakken kleuren vonden we net niks; ze waren of te geel of te blauw. In een kleurenwaaier vonden we dé kleur.
We verfden tot ongeveer de helft van de muur, als een lambrisering. De muur was nu niet meer zo’n nietszeggend vlak. We hebben ook een tijdje gespeeld met het idee dat we een echte lambrisering van mooi oud hout wilden. Niet te betalen. En twee linkerhanden. Dus daar ging een streep door.

Is kringlopen nog een ding?

In het halve jaar dat volgde, hebben we allerlei spullen gezocht / gevonden. Vooral bij de kringloop natuurlijk. We komen nog graag in de kringloop, ook al vinden we niet altijd wat we zoeken. Maar als we iets moois vinden, dan zijn we in onze nopjes. Het scheelt ook nog eens een hoop geld én het draagt bij aan een duurzame wereld. Winwinwin…
Hier in Almere en omgeving zijn veel kringloopwinkels. De ene is wat mooier / beter dan de ander. De laatste tijd vind ik wel regelmatig echt troep in de winkels. Vies of kapot. Dat koopt toch niemand? Zo jammer!

Eettafel

In de eerste plaats hadden we een eettafel nodig. We hadden twee kleine ikea tafeltjes die veel te licht waren. Een duwtje ertegen en ze lagen een meter of 6 verderop. Het was nog niet makkelijk om een geschikte tafel te vinden. De ideale tafel was dus van stevig hout, donker en mocht niet langer zijn dan 150 cm. Alles wat we zagen was veel groter. Of het was zo gammel dat het van ellende in elkaar zou storten als je te hard niesde. Uiteindelijk vonden we deze donkere teaken eettafel via marktplaats bij een gezellig tweedehands winkeltje in Lelystad. De tafel is loeizwaar, schuift dus niet weg, we zitten er echt graag aan. De stoelen kochten we redelijk impulsief vonden we bij de kwantum.

rariteitenkabinet aan onze muur; gezellig

Rariteitenkabinet aan de muur

Ook wil ik de muur graag volhangen. Met mooie, oude schilderijen en andere vondsten. Een soort rariteitenkabinet, maar dan aan de hele muur.
Ik ben niet zo van losse spullen in het huis (die staan er meer dan genoeg hoor, wees gerust). Tafels en vloeren wil ik het liefst leeg hebben. Ik had eerst het idee om een groot dienblad met een mooi oud Engels theeserviesje op de tafel te zetten. Staat zo gezellig. Maar ik zou gek worden. Constant dat ding verplaatsen als je even aan tafel wil werken en als je gaat eten moet het helemaal weg. En ik weet zeker dat binnen de kortste keren het blad vol ligt met pennen, oorbellen, labello’s, papiertjes etc… Nope, gingen we niet doen.
Aan de muur echter lijkt mij wel wat. Je hangt het op en daar blijft het. Het neemt geen optische ruimte in en het is ook nog mooi om naar te kijken.

rariteitenkabinet

We hebben al een paar schilderijen naar ons smaak gevonden (die links aan de muur) en van mijn schoonmoeder kregen we dat mooie portretje en de kleine spiegeltjes. Die hingen vroeger daar aan de muur, dus extra leuk dat ze nu hier hangen. De grote spiegel heb ik al een jaar of 17.
Het kleine kastje is één van onze laatste kringloopvondsten. Ik vind het zo ontzettend leuk! Er kunnen allerlei kleine hebbedingen of gekkigheden in. Ik heb boven nog het één en ander liggen (edelstenen en schelpen), maar tot nu toe vergeet ik deze telkens mee naar beneden te nemen.

Gordijn als afscheiding

Achter dat gele gordijn staat onze saaie witte koelkast. Onze keuken verdient geen prijzen voor nieuwigheid en hipheid en de losstaande koelkast was al een tijdje een doorn in ons oog. Ik heb even gedacht aan het behangen of verven van de koelkast, maar dat leek mij toch zo’n gedoe. Een scheidingswandje kan ook, maar ook weer een gedoe. Hoe we op het idee kwamen voor een gordijn, weet ik niet meer precies. En ondanks dat mensen een beetje gek kijken als ze zien dat we een gordijn voor de koelkast hebben gehangen, zijn wij er erg blij mee. Het past echt in ons bruin café gevoel, waar zware fluwelen gordijnen voor de deur om de kou buiten te houden.

Imperfect Gelukkig | een rariteitenkabinet en een okergeel gordijn dient als afscheiding naar de keuken

Door een aantal relatief eenvoudige en goedkope aanpassingen, heeft onze woonkamer / eethoek echt een heel andere sfeer gekregen. Als we ons voortaan vasthouden aan ons “bruin café stijl” dan wordt het nog eens wat met ons en ons huis.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kliefje 15 juni 2019 at 08:51

  Prachtige kleur!

  • Reply Karin 16 juni 2019 at 11:54

 • Reply Mary-Lou 18 juni 2019 at 22:16

  Wat leuk zeg! Ziet er heel gezellig uit. Niks van jezelf aan de muur? Of is het bosje met bloemen van jouw hand?

  • Reply Karin 19 juni 2019 at 09:53

   Dat bosje bloemen aan de muur is inderdaad een poging van mij 😊

 • Reply pleuni 20 februari 2021 at 13:10

  supermooi! welke kleur is dit?

  • Reply Karin 4 maart 2021 at 10:00

   Hai Pleuni,
   Een late reactie, want ik vergat telkens te de verfpot erbij te pakken als ik op zolder was (oh de afleiding!).
   We hebben het van een kleurenwaaier uitgezocht in de Gamma en het laten mengen. Het nummer op de pot is S 5040-B70G
   x

  Leave a Reply