DIY en creatief Persoonlijk

Prille begin van de lente

2 februari 2020
imbolc illustration

Na de donkere dagen voor kerst, is het een verademing dat het nu om 17.22 (mijn tijd nu ik dit type) nog licht is buiten. Het licht komt weer terug! Dat gebeurt al sinds de midwinter, maar in januari is daar vaak nog weinig van te merken. In de eerste dagen van februari kun je echter al het prille begin van de lente voelen in de lucht. Ik geniet al van de fluitende vogels, sneeuwklokjes, de geboorte van de eerste lammeren en de eerst uitlopende struiken. Het is zo wonderlijk te zien hoe de Schepping, waarin alles dood lijkt te zijn, weer tot leven komt.

Pril begin van de lente

Imbolc noemen de Kelten dit prille begin van de lente. Een feest waarbij allerlei activiteiten de vruchtbaarheid van moeder aarde moest bevorderen, men was immers afhankelijk van wat het land gaf. In het Keltisch christendom kreeg St Brigid een prominente rol in dit feest en de katholieken doopten dit feest om tot Maria Lichtmis waarbij veel kaarsen als symbool voor het licht worden gebruikt. Uiteraard zijn vele oude en nieuwe gebruiken en rituelen met elkaar verweven.

Troost

Zelf vind ik het altijd een troostend idee dat niks in de Schepping eindig is. De grote cyclus draait altijd. De aarde blijft draaien om de zon, na de winter (de dood) komt weer nieuw leven (de lente/zomer).
Mijn lieve schoonmoeder is na een (te lang) ziekbed afgelopen week overleden. Zij geloofde rotsvast in een leven na de dood bij God in de hemel. Als je niet gelooft in een (ziels)leven na de dood, dan worden we op zijn minst weer sterrenstof voor iets nieuws wat gevormd gaat worden. Zo is een eind ook een nieuw pril begin.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Kliefje 2 februari 2020 at 12:49

    Gecondoleerd…. <3

  • Leave a Reply