Feel good

Positieve eigenschappen van je karakter

18 juli 2019
Beschrijf je positieve karaktereigenschappen | hartjournal

Kun jij dat? Omschrijven wie je bent.
Oh zo makkelijk om dan allerlei negatieve karaktereigenschappen op te noemen. Ik zelf ben bijvoorbeeld niet echt attent. Hoe vaak ik mij ook voorneem om (meer) kaartjes te sturen bij verjaardagen of ziekte, op één of andere manier zit het niet in mijn systeem. Ik leef soms iets teveel in mijn eigen bubbel.
We hebben allemaal minder leuke persoonlijkheidstrekken, maar er zijn vast ook een boel fijne dingen aan jezelf. Beschrijf je positieve eigenschappen is de ‘opdracht’ van vandaag.

Lastig hoor

Ik geef toe dat ik het best lastig vind. Wij Nederlanders hebben een Calvinistische oorsprong. Niet zeuren, hard werken en niet te hoog opgeven over jezelf. Je kop moet niet boven het maaiveld uitsteken, want dan wordt i onherroepelijk afgehakt. Of op z’n minst hebben wij daar een mening over.

Toch wil ik het doen. Ik wil mijzelf beter leren kennen, bepalen wat mijn kwaliteiten zijn. En daarna nog beter weten waar ik naar toe wil in het leven. Wat mijn dromen zijn. Meer leven vanuit mijn hart / intuïtie. Kortom: soul searching. En dan begin ik bij het begin, bij karaktereigenschappen.

Daarvoor zocht ik op internet naar persoonlijkheidseigenschappen. Er zijn verschillende lijstjes te vinden en ik koos een aantal woorden uit om verder over na te denken. Deze lijst is zeker niet compleet, je kunt nog ontelbare eigenschappen erbij bedenken. Maar je moet ergens een begin maken. Als je mee wilt doen, bedenk dan ook gerust andere woorden die op jou van toepassing zijn.

Journal van het hart

De komende tijd ga ik over deze woorden (en dus mijzelf) nadenken en daarover schrijven in mijn journal.
Mijn hartjournal. Zelf gebruik ik simpele Moleskine Cahiers hiervoor., de XL of de L.
Voorheen heb ik ook (bullet) journals bijgehouden, maar op één of andere manier ging dat nooit per se over mij persoonlijk. Als ik een journal bijhield ging het meer om ons gezin en wat we voor activiteiten deden. Nu houd ik de herinneringen van ons gezin bij in project life fotoboeken , maar ik miste nog het journalen.
Deze journal zal geheel gaan over mijzelf. Over mijn persoonlijke ontwikkeling die ik hoop door te gaan maken. Het lijkt mij heel erg nuttig om dit vast te leggen. Ik kom hier uiteraard op terug.

Ik weet niet precies hoe ik het aan ga pakken in mijn journal. Ik denk dat ik gewoon zie waar het heen gaat. Ik kies een aantal positieve eigenschappen uit waarvan ik denk dat ze bij mij passen. Ik denk er over na en schrijf een klein stukje reflectie. Misschien vraag ik ook wel mensen uit mijn omgeving naar hun mening, want sommige eigenschappen zijn makkelijker dan de ander. Deze hele ontwikkeling wordt ook een ontdekkingstocht.

Houd jij een journal bij over je persoonlijke ontwikkeling?
Lees ook: Schrijf een brief aan jezelf

Beschrijf je positieve karaktereigenschappen | hartjournal

***Een klein deel van mijn posts bevatten affiliate-links. Als jij via deze link dit product aanschaft, krijg ik een kleine commissie daarvoor. Dit kost jou helemaal niks extra’s. Uiteraard zijn het links naar producten die ik zelf ook heb gekocht en naar tevredenheid gebruik. Koop je iets via mijn links? Hartelijk dank!! ***

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Eveline 25 februari 2020 at 20:12

  Wat een super mooi idee. Dank je wel voor het delen.

  2
  • Reply Karin 25 februari 2020 at 20:22

   Graag gedaan Eveline, ik hoop dat je het kan gebruiken in je journal

   1
 • Reply Groepsvorming in groep 7/8 na een periode van thuisonderwijs - Juf Inger 5 februari 2021 at 13:00

  […] Op Mentimeter.com kun je met de hele klas gemakkelijk een woordwolk maken vol complimenten. Maak voor iedere leerling in de klas in één of twee weken zo’n woordwolk met positieve eigenschappen. Als meerdere leerlingen hetzelfde woord typen, zal dit woord groter in de woordwolk verschijnen. Er is natuurlijk een risico dat leerlingen steeds dezelfde eigenschappen typen of niet echt weten wat ze moeten typen. Het kan daarom goed zijn om eerst met elkaar een lijst te maken met positieve eigenschappen of laat ze de lijst zien van imperfect gelukkig. […]

 • Leave a Reply