DIY en creatief Feel good

Perfectionisme overwinnen: begin een schetsboek

8 juli 2019
Perfectionisme overwinnen -begin een schetsboek

Imperfect Gelukkig ben ik begonnen om meer te delen over geluk, tevredenheid, eenvoudig leven ondanks een “imperfect leven”. Ik ben eigenlijk best een tevreden, gelukkig mens. Ik heb een hoop om dankbaar voor te zijn en zie de kleine dingen die geluk brengen in mijn leven. Eén van die vervelende gevoelens die een gelukkig leven in de weg staan is perfectionisme. Als ik iets graag wil, is deze irritante neiging tot perfectionisme overwinnen.

Er zijn een heleboel momenten in mijn leven dat ik geen last heb van perfectionisme. Ik ga nagenoeg make-uploos door het leven en houd meer van comfortabele kleding dan van de nieuwste hippe trends. Over het algemeen ga ik volledig mijn eigen gang zonder mij druk te maken over wat anderen zouden kunnen denken. Ik heb mijn eigen ideeën over opvoeden en volg daarin mijn gevoel. Ik heb geen behoefte te voldoen aan bepaalde maatstaven. Best makkelijk!
(Ouder worden helpt hierbij)

Last van perfectionisme

Op minstens één vlak heb ik heel erg last van perfectionisme; tekenen en schilderen. Soms maak ik best mooie dingen, maar ik maak ook vaak genoeg iets wat echt niet mooi is. Of een ander vindt het mooi, maar ik totaal niet. Ik kan altijd wel iets vinden wat ik lelijk vind. Een foute kleur. Verkeerde verhoudingen.
Zelfkritiek dus, iets wat voortkomt uit perfectionisme. Als je daar teveel naar luistert, ga je het nog geloven ook. Maar weet je wat? Je hoeft die gedachten niet te geloven.

Een tijdje geleden maakte ik een illustratie van een bos bloemen. En ik was blij met het resultaat, terwijl ik ervan overtuigd was dat het grandioos zou gaan mislukken. Niet lang daarna maakte ik weer een tekening. Jeroen en ik waren laatst ergens een stukje gaan wandelen en vonden een mooi stekje om een kort momentje te zitten. Lekker turen over het water in de richting van de Oostvaardersplassen.

De valkuil

Thuis begon ik enthousiast aan de tekening. Echter trapte ik weer in dezelfde valkuil. Ik tekende precies waar ik wat wilde hebben op het A4-tje. Daarna begon ik met de verschillende laagjes gouache. Het eindresultaat vond ik absoluut niet mooi. Het is niet per se mislukt, maar het is ook niet los en spontaan. Iets wat wel mijn doel was eigenlijk. Nu leek het meer op een soort ingekleurde kleurplaat dan een illustratie. Ik legde de tekening teleurgesteld aan de kant en deed een tijdje niks. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en de zin in tekenen kwam weer terug.

Maar ik was klaar met mijn eigen perfectionisme. Ik wilde juist het imperfecte nog meer gaan omarmen en daarmee tevreden zijn, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Links de eerste tekening, rechts de schets
Links zie je de eerste poging. In mijn schetsboek maakte ik de tekening nog een keer

Perfectionisme overwinnen door een schetsboek

Al langer wilde ik een schetsboek gaan beginnen. Ik googelde tijden lang op ‘het beste schetsboek ever’, zonder dat ik ooit wat kocht. Want als een tekening op een los blaadje mislukt dan gooi je het weg. In een schetsboek blijft het altijd staan.
Voor eeuwig.
Stel je voor dat ik iets lelijks maak!? Dat het hele schetsboek vol mislukkingen komt te staan?
Ik zou het aan niemand vol trots kunnen laten zien.
Plots schoot door mij heen dat juist het antwoord was op mijn perfectionisme. Ik moest juist niet prachtige tekeningen maken. In een schetsboek. Met tekeningen die daar voor altijd in blijven staan.

Dus kocht ik een a5 schetsboek. Een goedkoop schetsboek, één met gewoon papier. Geen aquarelpapier of mixed media papier, die schetsboeken zijn veel duurder. En dan heb ik veel sneller de neiging om “iets moois te willen maken”. Want duur papier wil je niet verspillen.

perfectionisme overwinnen in schetsboek

De eerste paar bladzijden zijn gevuld met gouache en kleurpotlood. Alhoewel het een goedkoop schetsboek is, kan het prima tegen wat water. Het papier gaat wat bobbelen, maar het drukt niet door naar de andere kant. Ook vind ik het papier lekker qua structuur. Het enige is dat het wat te geel is naar mijn smaak… maar hee, daar zou alleen een perfectionist over zeuren. Het is een prima schetsboek, zeker gezien de prijs. Voor mijn zus die bijna jarig was, kocht ik hetzelfde schetsboek in A4 formaat.

perfectionisme | begin een schetsboek
Links: de mislukking. Verkeerde kleur gemengd door mijn huidskleur. Rechts: de nieuwe poging

Ben ik nu van mijn perfectionisme af?

Haha. Nee.
Ik ben bang dat ik nog heel wat bladzijden in mijn schetsboek moet gaan vullen voordat ik relaxter kan worden. Nog steeds is mijn eerste neiging alles met potlood goed neer te zetten en dan met verf netjes in te gaan kleuren.
Imperfect is goed genoeg .
Dat is mijn nieuwe mantra als ik aan het tekenen ben, dan kan ik perfectionisme overwinnen.
Stoppen met denken en werken vanuit mijn gevoel / intuïtie. Want dan wordt het mooi. Misschien dat het niet een kunstwerk is, maar het is wel een tekening met gevoel. Ik wil terugkijken op tekeningen die wat voor mij betekenen. Het is een soort dagboek.

Op welk vlak heb jij last van perfectionisme? En kun je ook iets gaan doen om het te verslaan?

Perfectionisme overwinnen | begin een schetsboek

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Saskia 9 juli 2019 at 14:36

  wat een toffe schetsen zijn dit! Ik heb er ook wel eens last van dat perfectionisme, hoewel ik probeer het wel wat meer los te laten. Soms makkelijker gezegd dan gedaan.

  • Reply Karin 9 juli 2019 at 15:36

   Het is hartstikke moeilijk. Heel bewust die knop omzetten en veel oefenen.

 • Reply Mirjam Kakelbont 10 juli 2019 at 16:17

  Je hebt een prachtig blog! Helemaal typisch jou (-: De titel vind ik ook mooi; ik vind perfectie over het algemeen saai. Maar met verhalen en blogs schrijven neig ik ook naar perfectie. Wat is dat toch met ons menschen?
  Veel succes met je nieuwe aanpak én je blog.
  Lieve groet

  • Reply Karin 10 juli 2019 at 16:30

   Wij menschen zijn vreselijk 😉
   En dank lieve Kakel! Ik probeer zo dicht mogelijk bij mijzelf te blijven. Met al mijn imperfectheid D)

 • Reply Villasappho 14 juli 2019 at 21:15

  Ah de dummie, vroeger was ik er dol op maar toen kon ik ook al niet tekenen. Je maakt echt hele mooie dingen.

  • Reply Karin 14 juli 2019 at 21:36

   Dank je wel 🌺
   Echt een fijn schetsboekje

  Leave a Reply