Boeken

Ministerie van Oplossingen | Schateren, spannend en meeleven

23 april 2021
Het ministerie van Oplossingen | Spannend, schateren en meeleven

Afgelopen kerst kocht ik dit boek voor onze zoon van 10: Het ministerie van Oplossingen van Sanne Rooseboom. Niet altijd kopen we nieuwe boeken, vaak ook in de kringloop of door ruilen met andere mensen, maar we worden wel gelukkig van een nieuw boek dat kraakt als je het voor het eerst open doet. En dan even ruiken aan het boek…hmmm.

Lastige lezer

Zoon is lastig aan het lezen te krijgen. Het is niet dat hij lezen stom vindt, maar er zijn andere dingen aantrekkelijker. Makkelijker. Zoals Youtube of een spelletje op de telefoon.
Een andere reden is de concentratie. Hij is snel afgeleid, na een paar zinnen gecontreerd lezen, kan hij opeens iets willen vertellen. Even naar de wc gaan. Stilzitten is ook een dingetje, dus af en toe moet er een gekke beweging gemaakt worden.

Samen lezen

Wat helpt is samen lezen. En ook al heb ik niet altijd evenveel zin in , het is superbelangrijk dat er (voor)gelezen wordt. Voorlezen doet veel voor de woordenschat en taal in het algemeen. Het is heerlijk om weg te duiken in een andere wereld, waardoor ze leren zich in te leven in anderen. Bij boeken over speciefieke onderwerpen kan het hun wereldbeeld vergroten.

Meestal lezen we voor het slapen gaan. We liggen knus in mijn bed, kruipen onder de dekens en lezen maar. Ik lees, maar hij moet ook enkele bladzijdes lezen. Zo heeft hij gelijk het technisch lezen weer geoefend, iets wat heel fijn is bij informatieve teksten als dat vlot gaat.

Ministerie van Oplossingen

In het boek (176 pagina’s) vindt Nina een brief die haar vader (die postbode is) mee naar huis neemt, omdat het niet te bezorgen is. Het is gericht aan het Ministerie van Oplossingen, maar er is geen adres.
De 11-jarige Nina is meteen nieuwsgierig en stiekem leest ze de brief. Hij is van Ruben, die om hulp vraagt omdat hij gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Nina vindt dit zo erg, dat ze samen met haar vriendin Alfa besluit Ruben te vinden en hem te helpen. Ze komen er al snel achter dat Sophia inderdaad een gemeen kreng is en ook verantwoordelijk is voor andere vervelende situaties.

Het ministerie van Oplossingen lijkt niet te bestaan, maar als ze erover praten met de stokoude buurvrouw van Ruben leren ze dat het ministerie toch ooit heeft bestaan in het supergeheim. Onder begeleiding van de buurvrouw besluiten ze zelf maar een afdeling te worden van het Ministerie van Oplossingen en mensen onbaatzuchtig te helpen met hun problemen. En uiteraard proberen ze Rubens probleem ook op te lossen.

Wat wij vonden…

Zoon vond het boek echt reuze leuk, hij ging er volledig in op. Leefde mee met de zielige momenten , werd boos op die gemene Sophia en lachte zich af en toe een bult. Ik denk dat het voor de meeste kinderen geldt als ze dit boek lezen. Hij kon niet wachten tot de volgende voorleessessie.

Het boek is uiteraard voorspelbaar in de zin dat alles goed afloopt aan het einde, maar het had ook een aantal fijne plottwists. Ook heeft de schrijfster meerdere verhaallijnen met elkaar verweven, wat het lekker afwisselend maakte.
En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: ik vond het qua taal goed geschreven. Geen enkele moeite om in het verhaal te komen en als ouder vond ik het zelf ook een fijn boek om voor te lezen. Een aanrader dus.

Roald Dahl

De schrijfster wordt door de Boekenkrant vergeleken met Roald Dahl. Hoewel ik de schrijfster echt heel goed vind, vind ik de vergelijking niet helemaal kloppen. Het is zeker fantasierijk (heel knap en origineel bedacht) maar de personages van Roald Dahl zijn toch net even wat gekker en absurder.

Serie van het Ministerie

Ondertussen is een hele serie van het Ministerie verschenen. Wat ik goed kan snappen, want als je eenmaal een succesformule hebt… De andere boeken hebben we nog niet gelezen. Ik houd van afwisseling en ondanks dat zoon het samen lezen heel fijn vindt, is hij moeilijk over te halen zelf te lezen.

Maar ik zag net dat een aantal boeken te lezen is via ons Kobo Plus abonnement, dus het zou zomaar kunnen dat we binnenkort een nieuw boek uitkiezen. Zelf lijkt mij Het ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh wel wat, dus deze heb ik net gelijk toegevoegd naar mijn e-reader.

Het Ministerie van Oplossingen is te koop voor € 14,99 als hardcover en als e-book voor € 9,99 en is ook te lezen via Kobo Plus.

Meer lezen over de boeken die wij lezen? Hier vind je al onze recensies op een rij.
Heb je nog leuke tips voor jeugdboeken? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply