Persoonlijk

Kleedgeld geven aan je scholier | 8 voordelen

26 juni 2019
Kleedgeld geven aan je scholeren | 8 voordelen

Ongeveer 3 a 4 keer per jaar, bepaal ik (samen met de kinderen) wat ze nodig hebben qua kleding, jassen en schoenen. Toen ik nog werkte, lette ik al op de prijzen en kocht ik ook niet zomaar lukraak. Dure merkkleding vind ik zelf zonde als kinderen er zo uitgroeien, al kocht ik wel regelmatig tweedehands merkkleding. Nu ze ouder worden, is dat eigenlijk niet meer te doen. Omdat we nu van één salaris leven, worden uitgaven gepland en beperkt. Een aantal maanden geleden keek ik samen met Olivia naar wat zij nodig had voor die komende winter. We hadden een interessant gesprek, waardoor ik iets leerde. Vanaf die tijd krijgt ze kleedgeld.

Shop shop shop till you drop

“Mam, ik heb eens rondgekeken op die en die site. Deze broek vind ik mooi. En deze trui staat daar echt supemooi op!”
Het kind keek mij enthousiast aan terwijl ze mij de website liet zien.
Ik keek wat minder enthousiast.
“Uhm… die broek kost 110 euro. En die trui 60,” zeg ik voorzichtig.
Olivia keek mij vragend aan. Ze had duidelijk geen idee waar ik op doelde.
Ik schudde mijn hoofd. “Sorry dat kan echt niet, veel te duur.”
We kregen daarna een kort gesprek. Hoeveel geld mag dan wel?
Ik had er 123 geen antwoord op. Meestal deed ik ook maar wat, zolang het maar binnen de perken bleef.

Nibud adviseert kleedgeld

Ik googelde op ‘budget kleding voor kinderen’, geloof ik. Eén van de sites die bovenaan kwam, was die van nibud. Natuurlijk, hoe kan het ook anders. Meestal als ik een geld gerelateerde vraag heb, kom ik uit bij het nibud. Nibud stelt dat een scholier van 56 euro in de maand alle kleding zou moeten kunnen kopen en dat de kinderen meestal zo rond de 50 euro kleedgeld krijgen.
Aangezien Olivia dit jaar op de middelbare school is begonnen en 13 jaar is, leek het ons een goed plan dat zij haar eigen kleedgeld zou krijgen.

Gecontroleerde vrijheid

Omdat kleedgeld en budgetteren voor Olivia nieuw is, beheren wij het geld en houden wij de administratie bij. Het is de bedoeling dat wij het geld later op haar bankrekening storten, zodat zij het helemaal zelf kan regelen.
Olivia heeft de vrijheid in de keuze waaraan ze haar geld besteed, maar ook daarbij helpen we haar nog. Een paar weken geleden was het tijd om wat zomerkleding te shoppen. Dan help ik haar herinneren dat ze ook nog wel wat ondergoed moet kopen. En dat ze geld moet bewaren voor de winter, want winterkleding is duurder.

Kleedgeld | wat leren kinderen van kleedgeld | spreadsheets

Een kasboek in Spreadsheets

In Spreadsheets (het excel van Google) heb ik een simpel overzichtje gemaakt van haar maandelijkse toelage, haar uitgaven en haar tegoeden.
Het overzicht kan waarschijnlijk mooier en meer met automatische berekeningen e.d. maar voor dit moment werkt het perfect. Uitgaven worden kort gespecificeerd, maar het belangrijkste is natuurlijk wat ze over houdt. Op dit moment heeft ze nog zo’n 40 euro ‘in kas’, na 1 juli is dat 90 euro.
Het voordeel van werken in GoogleDrive is dat ik het altijd tot mijn beschikking heb. In een winkel kan ik snel kijken of ze nog budget heeft. Het volgende voordeel is dat ik mijn document kan delen met Olivia. Over een tijdje kan ze dan zelf haar begroting overnemen en steeds zelfstandiger gaan maken.

De 8 voordelen van kleedgeld

Zowel wij als Olivia hebben baat bij het kleedgeld. Ze krijgt het nu een half jaar en dit is wat wij geleerd hebben:

 1. Het geeft heel veel overzicht en duidelijkheid
 2. We geven (bijna) nooit meer teveel geld uit aan dingen die we eigenlijk niet nodig hebben
 3. Olivia hoeft geen toestemming meer te vragen, maar beslist zelf. Dat is goed voor haar zelfstandigheid en haar zelfvertrouwen.
 4. Te dure broek? Die wordt dus echt niet gekocht. De waarde van geld wordt vanzelf duidelijk.
 5. In de loop van de tijd leert Olivia steeds beter budgetteren. Ze maakt nu al echt heel goed overwogen keuzes. Wat kan wel? Wat kan niet? Zo knap!
 6. Ze leert vooruit denken. Als ik in de toekomst die jas of schoenen wil kunnen kopen, moet ik nu zoveel geld daarvoor reserveren.
 7. Voor de toekomst is het heel belangrijk dat jonge mensen / scholieren nu al leren hoe ze het beste met hun geld om kunnen gaan. Hoe houden ze anders het hoofd koel met al dat verleidelijks dat dagelijks op hun pad komt?
 8. Een gezonde financiële situatie – ongeacht hoeveel je hebt- , zal bijdragen aan hun geluk. Hoe eerder jongeren dit leren, hoe beter.

Af en toe een extraatje

Ik denk niet dat ze van 50 euro alles zal kunnen kopen wat ze écht nodig heeft. Schoenen, winterjassen en sportkleding zijn best duur! Zo heeft ze sinds ze kleedgeld krijgt een paar keer een extraatje gekregen. Onder andere en keer een jasje van de vera moda die ze al 2x had gepast maar had teruggehangen. En een sportbroekje die ze echt nodig had. We hadden het van haar budget af kunnen halen, maar besloten dat niet te doen. Soms is iets extra’s geven ook gewoon leuk.
Het is echt als een verrassing bedoeld, dus niet wanneer ze erom gaat vragen. Dan had ze maar beter op haar budget moeten letten 🙂

Kleedgeld geven aan je scholeren | 8 voordelen

Al met al is het een heel goede beslissing geweest om haar kleedgeld te geven. Doen jullie hetzelfde of juist anders? Of zag je andere voordelen?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Stephanie 26 juni 2019 at 08:37

  Oh wat leuk zeg! Ik heb er tot nu toe nooit voordelen van gezien, van kleedgeld… Tot een paar maand geleden had ik er zelfs nog nooit over gehoord. Maar als ik het zo lees lijkt het me wel interessant! En vooral leerrijk ook.

  1
  • Reply Karin 26 juni 2019 at 08:56

   Dank je Stephanie, wij vinden kleedgeld echt een verademing. Wellicht ook iets voor jouw oudste <3

 • Reply Nicole Orriëns 26 juni 2019 at 14:21

  Wij deden het niet om de kosten te beperken. Om de kinderen wel te leren met geld om te gaan kregen ze wel zakgeld. Maar op deze manier was het financieel beter te behappen.

  • Reply Karin 26 juni 2019 at 16:26

   Juist, zo is het. Al heb je geld in overvloed, het is een groot voordeel als ze nu al leren hoe ze op de goede manier met geld kunnen gaan.

 • Reply Rosalie @ ziecoaching 26 juni 2019 at 19:47

  Mooi dat het zo goed werkt! Ik herinner me dat ik het vroeger ook heel fijn vond om zelf te mogen beslissen. Mijn dochters zijn nu nog te jong maar zij gaan het tzt ook krijgen. Ik koop vooral tweedehands voor ze. Beter voor het milieu en voor het budget 😉

  Liefs Rosalie

  • Reply Karin 26 juni 2019 at 20:13

   Dat deed ik idd ook regelmatig. Soms vind ik nog wat leuks bij de kringloopwinkel of op mp. 👌🏻

  Leave a Reply