Thuis

Geweldig lekker brood bakken in een pan

29 maart 2021
Geweldig lekker brood bakken in een pan

Als wij vroeger op vakantie gingen, kochten we ’s ochtends vroeg altijd vers gebakken broodjes. Zalig! Vooral als ze besmeerd werden met roomboter en dikke lagen hagelslag of aardbeienjam. Als ik vers brood ruik, dan denk ik meteen aan die vakanties. Hoe kleine dingen je een hoop geluk kunnen geven. Met een paar ingrediënten, kun je al net zo’n lekker brood bakken in een pan.

Ik bak dit brood al jaren, al eerder stond het op een (verdwenen) blog van mij. En omdat ik er zo dol op ben, liet ik Lou in mijn vervolgverhaal Dit is Lou ook zo’n brood bakken.

No-knead bread

Dit brood staat bekend als no-knead bread. Niet kneden brood. Ik noem het altijd brood voor luie mensen (zoals ik). Je hoeft niet hard te werken (kneden), maar mengt alle ingrediënten door elkaar en laat het een nacht staan. Het natte, plakkerige deeg en een lange tijd zorgen ervoor dat het goed rijst en de volgende ochtend gebakken kan worden.

Het recept is vrij simpel, rechttoe rechtaan. Met een paar ingrediënten, een gietijzeren pan en natuurlijk een oven, bak je al een brood. Oh ja, en een beetje tijd heb je ook wel nodig. Gelukkig gebeurt het meeste als je ligt te slapen.

Ingrediënten

500 gram bloem / meel (ik doe meestal 350 gr bloem en 150 gr meel)
2,5 -3 gram gist
10 gram zout
375 ml (lauwwarm) water

Uiteraard heb je een oven nodig en een gietijzeren pan, één die in de oven kan. Ik heb een grote ovale braadpan, dus mijn brood heeft altijd meer de vorm van een vloerbrood dan een rond bolletje, maar voor de smaak maakt dat niks uit. In de pan maak ik ook heerlijke sudder- en stoofgerechten, ik zou hem niet willen missen in mijn keuken.

Het afwegen van 2,5 gram is niet echt makkelijk, zeker toen ik nog een rotweegschaal van de Hema had mislukte het rijzen wel eens. Ik was daar zo geirriteerd door dat ik in januari een nieuwe Soehne weegschaal kocht, deze kan het aan. Als ik mijn maatschepjes gebruik is het ongeveer een ruime 1/2 theelepel.

Recept

Wat moet je doen:

 1. Ik heb een grote beslagkom met deksel, die zet ik op de weegschaal en weeg dan alle ingrediënten af.
  Bloem / meel, zout, gist eerst Die meng je door elkaar.
 2. Vul een maatbeker met 375 ml lauwwarm water.
  Tip: 375 ml = 375 gram
 3. Meng het water door de droge ingrendiënten.
  Het is nu een klef mengsel, dus ik meng het altijd met een (pol)lepel.
 4. Dek de kom af en zet weg waar het niet te koud of tochtig is.
 5. Laat 12 uur / een nacht rijzen. In het begin deed ik dat heel nauwkeurig, maar nu doe ik de volgende stap vaker al na 9 uur rijzen. Dat gaat ook prima.
 6. Het deeg is nu gerezen en zit vol bubbels. Het is nog steeds plakkerig, dus ik gebruik een siliconen schraper (of een deegsteker) voor het ‘kneden’.
  Ik strooi altijd wat extra bloem op het deeg en ‘kneed’ dan het deeg met de schraper. Ik flap het een paar keer dubbel. Als je een mooi brood wil,dan moet je het met de handen kneden en de naden naar de onderkant klappen. Mij interesseert het niet hoe het brood eruit ziet.
 7. Hierna schraap ik het brood uit de kom op een vel bakpapier. Ik doe enkele pogingen het een beetje netjes te maken en leg het brood met het bakpapier terug in de kom. De deksel gaat er weer op.
 8. Tweede rijs. Laat het brood 2 uur rijzen. Ik ben te ongeduldig en verklaar het vaak na 1 uur al lang genoeg.
 9. Zet de gietijzeren pan (met deksel) in de oven en zet deze op heet. 240-250 graden. Laat de pan zo’n 20 minuten heet worden.
 10. Na 20 minuten haal je voorzichtig de loeihete pan uit de oven, til het deksel eraf en leg het brood met bakpapier en al in de pan. Deksel er weer op.
 11. Bak 25 minuten (dus met deksel)
 12. Haal het deksel eraf en bak het nogmaals. In veel recepten staat 10-15 minuten. Ik doe meestal maar 5 minuten, want wij houden niet zo van hele harde, knapperige korsten.
 13. Haal het brood uit de pan, ik til aan de punten van het bakpapier. Verwijder het bakpapier en laat het brood op een rooster afkoelen. Of op de gaspitten net als ik, als je geen rooster hebt.
Geweldig lekker brood bakken in een pan. Vers uit de oven

Variaties

 • Varieer met meel. Ik kies dikwijls voor roggemeel of speltmeel
 • Voeg (verse) kruiden, knofloof of gerapte kaas toe.

Zo zie je, het brood bakken in een pan is vrij makkelijk. En de geur! Die is hemels. Heerlijk met allerlei soorten beleg. Ook ideaal voor de paasbrunch volgende week (moet je wel een beetje op tijd opstaan).

Ben jij ook een broodbakker?

***Een deel van mijn posts bevatten affiliate-links. Als jij via deze link dit product aanschaft, krijg ik een kleine commissie daarvoor. Dit kost jou helemaal niks extra’s. Uiteraard zijn het links naar producten die ik zelf ook heb gekocht en naar tevredenheid gebruik. Koop je iets via mijn links? Hartelijk dank!! ***

Np knead bread - brood bakken in een pan

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply