Boeken Feel good

Gelezen || Het vlindereiland van Corina Bomann

21 maart 2021
Het vlindereiland van Corina Bomann

De afgelopen maanden heb ik een aantal boeken gelezen, voornamelijk Feelgood en historische romans. Ik ben ook begonnen in een aantal detectives (whodunnit), omdat ik dol ben op de detectiveseries van BBC First. Maar het lezen vond ik minder leuk (vaak te hard en kil of ik vond het jaren ’50 schrijven niet prettig lezen), dus ik las geen van allen uit. Hoewel ik feelgood boeken vaak lekker lezen (Wendy Brokers is mijn favoriet), ligt mijn voorkeur op dit moment toch echt bij de historische romans. Vandaar vandaag een review van Het Vlindereiland van Corina Bomann.

Corina Bomann

De schrijfster wordt aangeprezen als de nieuwe Lucinda Riley. Slim, want deze laatste schrijver verkoopt haar boeken alsof het warme broodjes zijn. Het enige wat ik kan vinden op het grote www over Corina Bomann is dat ze geboren is in 1974 in Duitsland en dat ze voor een deel op het platteland woont en een deel van het jaar in Berlijn. Zelfs haar Duitse Wikipedia pagina is zeer summier en mijn Duits is te slecht om verder in die taal te zoeken.

KOBO plus

Aangezien ik al een tijdje een koboplus abonnement, zoek ik vooral op bol.com naar boeken die ik kan lezen op mijn e-reader binnen dat abonnement. Aangezien net als bij Lucinda Riley de boeken van Corina Bomann vaker niet dan wel te lezen zijn met Koboplus, dien je het e-book zelf te kopen. Ik weet zeker dat ik dit boek, een lange tijd geleden alweer, heb gedownload met mijn koboplus, maar nu is dit boek niet meer ‘gratis’ te lezen. Op een bepaald moment moeten ze het boek er weer uit hebben gehaald en kost het e-book nu €9,99 (€20,00 voor de paperback).

Het Vlindereiland van Corina Bomann

Het boek heeft 456 pagina’s (paperback), het is dus een lekker dik boek. Het origineel schreef Corina Bomann al in 2012 geschreven onder de naam Die Schmetterlingsinsel (Die Schmetterling betekent vlinder). Een jaar later werd het vertaald in het Nederlands. Ik heb het idee dat haar boeken vooral nu goed worden gelezen / gekocht omdat Bomann aangeprezen wordt voor liefhebbers van Lucinda Riley. Tot voor ergens vorig jaar had ik nog nooit van haar gehoord, wat ook prima aan mijn ontwetenheid kan liggen, want ik las niet zo veel meer.

Het plot

Het boek begint met een brief uit 1888 van Victoria aan haar zus Grace, waarin Victoria refereert aan een vervelende gebeurtenis / schandaal en haar verontschuldigingen aanbiedt.

Hierna volgt een proloog dat zich afspeelt in London op het landhuis Tremayne House in 1945. Beatrice Jungblut belt aan, arm en berooid door de oorlog , haar man en moeder (Helena) zijn omgekomen door een.. Ze toont een brief die aantoont dat ze familie zijn en vraagt om hulpt.

2008 – het heden

Diana Wagenbach (36) woont in Berlijn, heeft een succesvol advocatenkantoor en is nog getrouwd met Philipp, maar is in het eerste hoofdstuk erachter gekomen dat hij vreemd gaat. Dan belt Mr Green, de butler van haar tante, dat haar tante Emmely een beroerte heeft gehad en in het ziekenhuis ligt. Diana is de enig overgebleven erfgename en heeft een goede band met de oude dame . Ze vliegt meteen naar London, naar Tremayne House waar Emmely al haar hele leven woont.

Hier begint haar zoektocht naar haar verleden, want nu Emmely weet dat haar einde op deze aarde nadert, vindt ze het tijd dat Diana alles leert over haar voorouders en de geheimen die al generaties langs bewaard worden.
Emmely kan nog een kort gesprek heben met Diana, waarin ze haar aanspoort op zoek te gaan naar de waarheid. Samen met butler Mr Green, die al lange tijd instructies heeft gekregen van zijn mevrouw, ontrafelt Diana stukje bij beetje de geschiedenis van haar familie.

Verleden

Net als Lucinda Riley wisselt Corina Bomann tussen verschillende tijdsperken en perspectieven. Het verleden wordt verteld vanuit Grace (en Victoria) en speelt zich af rond 1887 en later.

In Tremayne House vindt Diana brieven en voorwerpen uit het verleden die haar aanwijzingen geven. Om echter het echte verhaal te leren, reist zij af naar Sri Lanka, de plek waar ooit Grace en Victoria naar toe zijn geëmigreerd met hun ouders. In Sri Lanka krijgt zij hulp vanJonathan Singh.

Lekker veel verhaallijnen

Het duurde even voor ik echt in het verhaal kwam. De eerste hoofdstukken waren eerst wat verwarrend, omdat er veel namen en gevens worden genoemd en ik niet helemaal duidelijk kreeg wat de verbanden waren tussen alle personen. Een stamboom van de familie of een korte uitleg wie wie is had fijn geweest.
Ik geef grif toe dat ik een snelle lezer ben en daardoor soms te snel over iets heen lees. Af en toe moest ik teruglezen en mijzelf dwingen met meer aandacht te lezen. Heel mindful 😉

Het eerste deel van het boek vond ik hier en daar ook iets te lang duren en soms las ik wat kromme zinnen (door de vertaling?), maar dat werd later goed gemaakt door het verhaal. Ik vond het een fijn boek om te lezen. Er staan verschillende verhaallijnen in en alles komt aan bod: verbeelding, mysterie, geschiedenis, familie en uiteraard ook de liefde.

Ik vond het plot ook niet heel voorspelbaar, niet alles in de afloop is allemaal rozegeur en maneschijn. Al met al vind ik het boek een echte aanrader.

Net als Lucinda

Net als bij de Zeven Zussen boeken van Lucinda wil je graag verder lezen en ontdekken wat er precies is gebeurd en lees je meerdere verhaallijnen. Persoonlijk vind ik Lucina’s taalgebruik en zinsopbouw net even wat mooier, maar dat is enkel op basis van één gelezen boek natuurlijk.

Binnenkort ga ik beginnen aan de nieuwe serie van dezelfde schrijfster: De vrouwen van de Leeuwenhof. Na het lezen van Het Vlindereiland van Corina Bomann ben ik daar oprecht nieuwsgierig naar geworden.

Heb jij al boeken van Corina Bomann gelezen? Wat vond je ervan?

Gelezen: Het Vlindereiland van Corina Bomann. Is zij de nieuwe Lucinda Riley?


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply