DIY en creatief Feel good

Fotoboek | van plakboeken, bujo tot journals. Ik probeerde alles

17 juni 2019
fotoboeken terugkijken | herinneringen ophalen | keeping memories

Al jaren maak ik fotoboeken. Of eigenlijk; ik begin er enthousiast aan en daarna verzandt het.
Ik heb van alles geprobeerd. Scrapbooks, in journals, in bullet journals, midori notebooks, digitaal in photoshop (als in Project Life). Tot nu toe heb ik nog er nog niet veel afgemaakt. Oeps.
Het enige wat ik echt af heb, is een fotoalbum van Olivia’s eerste jaar en een familie-album van 2014. Nu heb ik wederom besloten dat ik ál die jaren erna ook nog wil maken. Best een gewaagde uitspraak, haha.

Analoog. Op papier dus

Echte fotoboeken die je analoog maakt, dus op papier, in een boek of map, vind ik nog steeds het leukste om te doen. Lekker pielen met papier. Ik heb de afgelopen paar jaar wat scrapbook-achtige journals gemaakt. Ook erg leuk om te doen, ik nam ook een aantal video’s op. Ik heb een bullet journal volgemaakt en wat Midori inserts. Mijn bujo vond ik op een gegeven moment te dik worden om nog lekker te kunnen werken. De standaard Midori inserts vond ik te smal. Begin 2019 begon ik fris aan een Moleskine cahier insert. Lekker formaat (large) en niet te dik. En niet te duur. Dat werd echter meer een persoonlijk dagboek dan een fotoboek. Kortom, lekker wispelturig weer.

fotoboeken maken | analoog | in een bujo / journal

Digitale fotoboeken dan

Een aantal jaar geleden -6 jaar misschien? – begon ik met photoshop te leren. Ik wilde digitaal leren tekenen, maar ook vond ik toen project life op het internet. De modernere en versimpelde variant van scrapbooking. Dat bleek je ook digitaal te kunnen doen en dat leek mij wel wat.
Ik maakte ongeveer 600 templates voordat ik besloot welke ik wilde. Er moeten namelijk een heleboel keuzes gemaakt worden. De standaard maat in Project Life is 30×30 cm en de grootte van de kaartjes zijn 3×4 inch en 4×6 inch. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Als je het zelf maakt, kan alles. Met zoveel mogelijkheden ben ik niet zo goed in beslissen.

Maar goed, ik besloot een aantal templates te gebruiken en ging gemotiveerd aan de slag. Alle foto’s werden netjes in mappen op de pc opgeslagen en elke week/paar weken/maand vulde ik mijn templates met foto’s en tekst. Tot een half jaar geleden maakte ik geen één jaar helemaal af. Oeps.
Aangezien het jaar 2014 bijna klaar was, besloot ik deze snel af te maken en eindelijk eens een boek te bestellen. Uiteindelijk niet in 30×30 cm, maar 21×21 cm.

fotoboeken | voorkant van ons 2014 familie album | project life

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Afgelopen week kwam weer het plan om de fotoboeken (van ons gezin) af te maken. Ter motivatie legde ik het fotoboek van 2014 op de tafel. Iedereen in huis pakte het fotoboek weer eens op. De kinderen bekeken samen de bladzijden en haalden herinneringen op.
Veel ‘oh ja tóen’.
Zelf moet ik ook lachen als ik een bladzijde als hieronder zie in het boek. Het brengt zoveel herinneringen terug, die ik anders echt zou vergeten.
Dat motiveert zeker wel om de boeken te gaan maken.
Opnieuw dacht ik na over de maat en de indeling. Wederom lastig! Ik blijf slecht in keuzes maken. Ik ga weer voor 21×21 cm. Mijn ideale maat zou 20×25 cm zijn, maar dat kun je in Nederland niet bestellen volgens mij. Ik blijf het om verschillende redenen ook digitaal doen, waarna ik een boek laat drukken bij één van de aanbieders.

Fotoboeken maken | Project Life digitaal | een pagina uit het fotoboek

Dit keer hoop ik heel erg dat ik het wel ga afmaken. Ik weet als ik elke week of elke maand een paar pagina’s zou maken, het zo gebeurd is. Maar ja, het blijft een hoop werk. Eerst maar 2018 maken en proberen bij te werken in 2019. Dat vind ik al heel wat.
Mijn plan is elke maand hier een update te geven over mijn fotoboeken…. ik hoop dat het voor mij een stok achter de deur is.

Wie doet ook aan fotoboeken maken? En ben je net zo up to date als ik of ben je slimmer bezig?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply