Feel good

Favoriete boeken van vroeger

17 mei 2020
Mijn favoriete boeken van vroeger - hernieuwde liefde voor lezen. Illustratie Imperfect Gelukkig

Het laatste jaar lees ik weer vaker boeken (romans) en het is een hernieuwde liefde. De jaren daarvoor las ik af en toe een boek. Of deed ik een poging, maar het kwam er niet goed van. Nu ik weer meer lees, denk ik weer terug aan mijn favoriete boeken van vroeger. Hoe deze schrijvers mij konden meeslepen in hun verhalen. Héérlijk!

Vroeger verslond ik boeken. Als jong meisje sleepte onze moeder ons altijd mee naar de bibliotheek en konden we kiezen wat we lazen. Boeken kopen deden we in die tijd nooit echt veel. Ook later ging ik veel naar de bieb, vooral voor de middelbare school. Het was nog voor het internettijdperk (kuch, ik ben 44) en de bieb was de plek om je info te krijgen. Maar naar de bibliotheek ging ik steeds minder. Vooral omdat ik nogal vergeetachtig ben en de boeken standaard te laat inleverde, waardoor ik geld kwijt was aan boetes.

Sinds een paar weken lees ik op mijn telefoon via de Kobo app van bol.com . En verbazend genoeg leest dat erg prettig. Vooral omdat het niet zo zwaar en onhandig is als een dik boek. Ik overweeg nu een e-reader zodat ik ook buiten kan lezen. Als je aanraders hebt, dan lees ik ze graag in de reacties!

Hernieuwde liefde voor lezen. Gezellig thuis met de kat op het kleed romans lezen. 
Love for reading books - illustration - drawing

Bovenstaande tekening maakte ik deze week speciaal voor deze blogpost om mijn liefde voor lezen weer te geven

Favoriete boeken van vroeger

Toen ik rond de twintig was, las ik nog steeds veel. Ik kocht nu ook vaker boeken en vond het heerlijk om in de plaatselijke boekenwinkel te vertoeven. Vaak met mijn zus of een vriendin. En regelmatig ging een boek mee naar huis. Voor mijzelf of als cadeau voor familie/vrienden. Een aantal van die boeken staan nog steeds in mijn boekenkast. Het zijn mijn favoriete boeken die ik nooit heb weggedaan, omdat ik ze zo mooi vond. Velen heb ik nog minstens eenmaal herlezen. En nu ik weer aan het lezen ben, wil ik ze nogmaals herlezen.

Serie ‘de aardkinderen’

Favoriete boeken - de serie de Aardkinderen van Jean M Auel

Op stip nummer 1 aller tijden staat wat mij betreft de serie “De Aardkinderen” van Jean M Auel.
Ik weet nog goed dat een van mijn beste vriendinnen – die ik ontmoette op de Pabo- mij enthousiast over deze serie vertelde. Hoe oud zal ik zijn geweest? Eenentwintig ? Tweeëntwintig? Ik weet het niet meer precies. Feit is dat ik daarna de hele serie kocht, die net was uitgegeven als pocketboek. Het waren toen nog vier boeken die als pakketje werden verkocht. In het boek staat 1997 als jaartal, dus ik zou goed 21 kunnen zijn geweest. Veel later (2002 en 2011) zijn deel 5 en 6 uitgegeven, waarvan ik alleen deel 5 heb (gelezen).

Het verhaal over Ayla speelt zich af in de IJstijd, 35000 jaar geleden. Ayla raakt als jong kind van de Anderen haar familie kwijt bij een aardbeving waarna ze wordt opgenomen door de Stam (Neanderthalers) . Jean M Auel vertelt haar verhaal met veel details, vooraf aan het schrijven heeft zij zich verdiept in de IJstijd, geneeskrachtige kruiden, eetbare planten en deed zelfs een overlevingscursus.

In de verschillende boeken leef je mee met Ayla. Eerst woont ze bij de Neanderthalers, waarna ze zich los maakt en op zoek gaat naar haar eigen volk. De Anderen genoemd. Ik ben iemand die beeldend leest en bij deze boeken is dat geen enkel probleem. Zonder moeite ben je even in een heel andere wereld en leef je mee met de hoofdpersonen.

Alle 4 boeken heb ik minstens 2x gelezen en ik denk zelfs 3x in de afgelopen 20 jaar. Ik ben van plan ze weer te gaan lezen, maar dan nu als e-book. Ik ben benieuwd of ik ze nu nog steeds zo mooi vind.

Boeken lezen -Nevelen van Avalon - Marion Bradley - imperfect Gelukkig

Nevelen van Avalon – Marion Zimmer Bradley

Ik ben dol op keltische mytholgie, Avalon, de Athurlegende, en magische druïden verhalen. De klassieker Nevelen van Avalon is één van mijn favoriete boeken hierover.
Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het christendom terrein wint in Britannia en Arthur koning wordt. Morgaine, priesteres van Avalon en het Oude Geloof heeft de opdracht alles te doen om Avalon van de ondergang te redden.

Ook dit is een heerlijk boek, waarbij ik mij volledig kon inleven in de hoofdpersonen. En ook dit boek wil ik graag als e-book herlezen.

Overig

De boeken hierboven zijn mijn favoriete boeken van vroeger en zijn mij altijd bij gebleven. Ik heb uiteraard meer gelezen, maar niet allemaal zou ik willen herlezen. Ik heb veel gelezen van Nicci French (die mijn moeder altijd kocht), de Harry Potter boeken (alleen deel 1 en 2 geloof ik), De wereld van Sofie van Jostein Gaarder, Baantjer (dankzij mijn ouders) o.a. Ook las ik regelmatig een romannetje uit de bouquet reeks. Ik mis vast nog een heel aantal schrijvers en boeken… ik ben ze vergeten. Wellicht kom ik er nog een paar tegen en zal deze post aanvullen.

In de ban van de zussen

Eerder dit jaar las ik een aantal feel good romans. Ik houd ervan. Van sommige schrijfsters ben ik echt fan, omdat ze mij mee weten te nemen in een andere wereld. Dan is voor mij een boek goed geschreven.
Op dit moment lees ik de serie De zeven zussen, uiteraard omdat de halve wereld daarvan in de ban lijkt te zijn. Ik ben – geheel logisch– begonnen in deel 3. Die heb ik net uit en nu lees ik deel twee. Het eerste deel heb ik niet ;). Ik ben er niet zo weg van als ik van de boeken die ik hierboven heb genoemd en zoals zovelen die deze boeken hebben gelezen. Binnenkort zal ik mijn review schrijven.

Ken jij deze boeken? En welke boeken zou jij mij aanraden op basis van dit rijtje?

Mijn favoriete boeken van vroeger. Ik heb een hernieuwde liefde voor lezen

***Sommige van mijn posts bevatten affiliate-links. Als jij via deze link dit product aanschaft, krijg ik een kleine commissie daarvoor. Dit kost jou helemaal niks extra’s. Uiteraard zijn het links naar producten die ik zelf ook heb gekocht en naar tevredenheid gebruik. Koop je iets via mijn links? Hartelijk dank!! ***

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Annette 18 mei 2020 at 11:49

  Heerlijk hè om te ontspannen en helemaal op te gaan in boeken! Las als kind zijnde heel erg veel, ik viel altijd slecht in slaap en lag dan een poos heerlijk te lezen. Soms met een zaklantaarn onder de dekens zodat mijn ouders het niet zagen….
  Ga als de bieb open is eens zoeken naar de Aardkinderen , lijkt mij geweldig.

  • Reply Karin 18 mei 2020 at 19:16

   Oh ja, ik hoop dat je er net zo van kan genieten als ik. De serie staat ook vaak in de kringloop

 • Reply Esmé van Rijn 26 juni 2020 at 07:25

  Deze tekening vind ik zó mooi! Hij trok op Facebook meteen mijn aandacht en is denk ik wel de reden waarom ik in eerste instantie op je pagina ben blijven hangen. Hoe heb je hem gemaakt? Ook in Procreate of op een andere manier?

  Je schrijft dat je eerder dit jaar een aantal feel good romans las. Ik ben erg benieuwd welke, en welke schrijvers daarbij je favorieten zijn.

  Zelf ben ik de laatste tijd erg weg van Michelle Vissers, die naast feelgood ook historische romans schrijft. Beide vallen erg in mijn smaak. Haar feelgoodtrilogie begint met het boek Het huis met de blauwe luiken. Ik vind haar stijl zo goed omdat het geen puberaal en overdreven verliefdheidsgedoe is, met veel en regelmatig expliciete seks zoals in veel feelgood wel het geval is. Eigenlijk eenzelfde soort stijl als jij met Dit is Lou bereikt. 😉

  En ik heb vorige week Rian Sevenhuijsen ontdekt! Haar roman Tussen licht en donker heeft mij totaal van mijn sokken geblazen. Ik denk dat jij er ook van zult genieten, omdat het in Scandinavië speelt. In Noorwegen weliswaar, maar toch.. 🙂

  Hopelijk heb je iets aan mijn twee tips.

  • Reply Karin 26 juni 2020 at 08:09

   Deze tekening is ook gemaakt in procreate idd… ik beschrijf mijn proces hier https://www.imperfectgelukkig.nl/illustratie-in-procreate-en-mijn-proces/

   En dank je voor je boekentips!
   Ik ben het met je eens dat feelgood soms een beetje te jong is voor mij, maar ik ben dan ook al 44 🙃

   Ik ga deze schrijvers op mn lijstje zetten. Ik houd ook van historische romans (nevelen van avalon en de aardkinderen zijn dat ook), zou ook dolgraag zoiets een keer willen schrijven! Dank je wel

   • Reply Esmé 27 juni 2020 at 12:14

    Al 44… hi, hi.

    Ik ben pas 53. 😉 (Nee, hoor, dat zeg ik nooit zo op die manier. maar vind het nu wel grappig passen. Ik voel me zo ongeveer sinds ik 50 ben geworden echt ouder worden. 🙁 )

    • Reply Karin 27 juni 2020 at 16:20

     In vergelijk met meiden van 22 die ya of de meer ‘jongere’ feelgood lezen, voel ik mij soms wel al 44 😁. Het ouder worden zelf vind ik niet zo erg gelukkig ✌🏻

  Leave a Reply