Thuis

Eikenprocessierups natuurlijk bestrijden

12 juli 2019
Last van eikenprocessierups? Begin een eco tuin

Laatst toen wij thuis kwamen van het strandje in Blaricum had ik wat jeuk op mijn arm. Toen Jeroen zei dat hij ook last van jeuk had, keek ik wat beter naar onze huid. Er zaten kleine bultjes op mijn pols en het bleef jeuken. Op het strandje hadden we wel wat stukjes verwaaide linten gezien in de eikenbomen die achter ons stonden, maar geen rupsen. Of onze jeuk en bultjes van de eikenprocessierupsen kwamen, weet ik niet. Als dat zo was dan was het vast van één verdwaald haartje van de rups, want heel veel last hadden we er niet van. Voor jeuk en andere huidirritaties heb ik altijd een calendula crème in huis, dat hielp in ieder geval tegen de jeuk.

Op het nieuws gaat het veel over die verdraaide rups. En dan vooral over het bestrijden. Met stofzuigers, gif en branders gaan ze die beesten te lijf. Niet gek natuurlijk, gezien het leed wat ze veroorzaken. Maar of het effectief gaat helpen? Gezien de opmars van de afgelopen jaren is dat hoogst onwaarschijnlijk. Om het nog erger te maken… de dennenprocessierups komt er ook aan. Wat gaan we daar tegen beginnen? We kunnen moeilijk alle eiken en dennen kappen. Een betere optie is deze eikenprocessierups natuurlijk bestrijden.

Vogels en insecten zijn dol op de rups

De natuur kun je het beste bestrijden met de natuur zelf. Elk levend iets heeft een natuurlijke vijand, zo kun je ook de eikenprocessierups natuurlijk bestrijden. Verschillende vogels, vleermuizen en insecten vinden de rupsen een overheerlijk hapje. Koolmezen, pimpelmezen, koekoek en de boomklever zijn vogels die de (jonge) rupsen voeren aan hun jonkies. Vleermuizen eten de vlinders en insecten als de wants en de lievenheersbeest lusten de rupsen ook rauw.

eco tuin tegen eikenprocessierups
een prachtige (gezamenlijke) eco tuin niet ver van ons huis

Wat kunnen wij doen?

Het enige wat deze vogels, vleermuizen en insecten nodig hebben, is een plek om te leven. Het liefst zoveel mogelijk plek. Veel bloemen, planten, nestkastjes en insectenhotels zijn nodig om al deze vogels en insecten een goed bestaan te geven, zodat zij voor ons weer deze rupsen opeten. En ook andere vervelende insecten als muggen. Ook zorgen deze diertjes natuurlijk voor ons hele ecosysteem, dus het is win-win-win. Het fijne is dat het ook dat niet iedereen het heel groots hoeft te doen. Geen grote tuin? Een klein stukje is al een mooie bijdrage, zelfs in een klein bakje op het balkon.

eco tuin tegen eikenprocessierups

Ik wilde al meer bloemen en moois in mijn tuin, maar nu helemaal. In de achtertuin kunnen nog wel wat meer bloemen en planten komen die aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten. Een vogelkastje hebben we wel, maar daar heeft nog nooit een vogel in gezeten. Ik moet eens kijken of we dat kunnen veranderen. En een insectenhotel is zo gekocht of gemaakt.

Onze voortuin is een ander verhaal. Deze is nog bijna geheel (lelijk) bestraat. Al langer wilden we deze onder handen nemen, maar ik nu weet ik ook wat ik wil. Minimaal een derde van de tuin wil ik een eco / wilde tuin van maken. Ik weet alleen nog niet hoe, maar dat is vooral de praktische kant. Op de foto’s zie je de gezamenlijke eco tuin die vlakbij ons huis ligt. Deze tuin is een prachtige inspiratiebron. Ook trouwens een favoriet plekje voor een avond wandeling.

Mijn plannen voor de komende tijd

 • De bodem voeden met organische mest
 • Zaaien wat ik nog kan zaaien (ik heb bijv nog zaden van stokrozen)
 • Insectenhotel plaatsen
 • Hoe kan ik meer vogels blij maken? (Of ze ook komen met Aagje in de tuin?)
 • Plannen voor de voortuin maken
 • lijstjes maken met geschikte bloemen en planten

Heb je tips voor mij? Ik hoor ze heel graag

eikenprocessierups natuurlijk bestrijden

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Jozina 12 juli 2019 at 08:30

  Goed bexig!

  1
 • Reply Villasappho 14 juli 2019 at 21:18

  Ik heb ergens het vermoeden dat die rups zo zijn gang heeft kunnen gaan omdat de merels vorig jaar allemaal stierven. Nu wordt er gezegd dat we ermee moeten leren leven maar dat is onzin. In de landen waar ze vandaan komen hebben de mensen er ook niet zo’n last van. Natuurlijk bestrijden is wel het beste.

  • Reply Karin 14 juli 2019 at 21:35

   Ik zie ook zo weinig vogels, vooral de kleine vogeltjes als de mus, pimpelmees, merels… veel eksters hier rondom de tuin. Maar verder… misschien dat ze in het bos verderop allemaal zitten. Maar meer vogels zou idd geweldig zijn tegen de eikenprocessierups

  Leave a Reply