DIY en creatief

Een volle journal betekent … een nieuw begin

24 november 2021
Een volle journal

Afgelopen week maakte ik mijn laatste journal vol. Of eigenlijk bijna vol, want er zijn nog een aantal bladzijden leeg over. Toch vond ik het tijd voor een nieuw begin. Tijd voor een nieuwe journal. Zoals met elke journal liep ik tegen een aantal dingen aan die ik graag anders wilde.

De volle journal

Ik gebruikte voor mijn journal Moleskine XL Cahiers. Op vele vlakken vind ik ze ideaal. Goedkoop. Lekker veel schrijfruimte. Ruitjes. Ik houd van ruitjespapier. Schrijft lekker met balpennen. Redelijk ok papier. De schriften zijn niet te dik, ik kan echt niet lekker werken in van die hele dikke journals (al ziet dat er wel weer heel cool uit op de foto).
Nadeel: het papier is vrij dun, dus inkt van dikke stiften of pennen lekt snel door naar de andere kant. Nat werken kan niet, dus géén waterverf gebruiken. Gouache gaat, maar dan weinig water uiteraard. Ik werk graag met laagjes, dat gaat niet ideaal op dit papier.

In deze moleskine journal knipte en plakte ik voornamelijk veel. Maar ergens frustreerde dat, want ik wilde ook tekenen. Dus had ik een apart schetsboek. Soms is dat prima, maar ik heb ook momenten dat tekst en beeld hand in hand gaan. Of dat ik in mijn journal iets creatief wil verwerken in plaats van van mij af schrijven.

Illustratie met gouache in mijn journal (Moleskine Cahier xl)

Ik wissel regelmatig van creatieve verwerking en dan is papier waar je fijn op werkt prettig. Ik bekeek een aantal schetsboeken en journals, maar het was het allemaal net niet. Te dik, te geel papier, te ruw, te glad… er is altijd wel iets met een notitieboekje toch? Niks is ideaal, dat weet ik ook… maar toch..

Filofax Domino a5

Vervolgens trok ik uit mijn kast een Filofax Domino a5. Die ligt daar al jaren te stoffen. Nu besloot ik deze filofax toch echt eens een kans te geven en te gebruiken als nieuwe journal. Voordeel: je kunt zelf papier kiezen. En mixen. Ik heb er nu (aquarel)papier in van verschillende merken dat ik nog had liggen, ik sneed er a5 vellen van, gaatjes erin en klaar. Ik heb ook het papier uit een halve lege journal gesloopt en erin gedaan, voor als ik enkel een stukje wil schrijven.

Nog een voordeel van een filofaxachtig-systeem is dat je je journal heel makkelijk kan verdelen in secties. Uiteraard kan dat met een notitieboekje ook (met tabs), maar dit is toch handiger. De inhoud kun je naar believen indelen en rangschikken, zo vaak je wilt.

Nieuwe journal: Filofax Domino A5

Zo schrijf ik regelmatig in een stiltedagboek, mijn hartjournal. Dat deed ik al met veel knip en plakwerk in mijn Moleskine, maar nu ben ik geheel geïnfluencet door @eenlichterleven (die hier ook een tof boek overschreef; wishlist). Ik schrijf nu (soms) teksten uit de bijbel, een gedicht, quote of een gedachte op met verf en penseel en maak er iets moois omheen. Niet alles wil of kan ik daaruit laten zien (want privé) maar met een filofax gaat dat net even wat makkelijker.

Uiteraard is mijn Domino nu ook meteen mijn artjournal, dat gaat achter een aparte tab van mijn hartjournal. Heel fijn!

Nieuwe journal is ook gelijk mijn artjouranl. Een lief beertje met een dahlia in gouache

Nu is de jacht op fijn papier geopend. Via @revlie vond ik al een merk aquarelpapier (Florence) dat niet al te duur is voor 100 vel. Ik koos voor wit a4 papier met een gladde structuur, dat vind ik fijn. Nu zoek ik nog fijn schrijf papier, maar dat is echt lastiger te vinden.
Iemand tips? Ik hoor het graag.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply