DIY en creatief Feel good

Journalen | een brief aan mijzelf

12 maart 2020
Journal | een brief schrijven op je verjaardag

Een jaar ouder.
Vandaag is mijn verjaardag, ik ben 44 jaar geworden om precies te zijn. Een mooi moment om in mijn journal te reflecteren op het afgelopen jaar. Ik doe mijn best hierin vrij en open te schrijven, zonder dat ‘iets’ mij tegenhoudt. Best lastig, want ik ben van nature een redelijk gesloten persoon. Om echt dieper mijn hart eruit te journalen, bedacht ik dat ik voor mijn verjaardag dit jaar een brief aan mijzelf ga schrijven.

Mijn hartjournal vult zich al met heel wat dromen, ideeën, herinneringen en foto’s. Ik krijg beter een idee hoe ik het wil vormgeven en wat ik erin schrijf. De ene dag ben ik lang van stof, de andere dag heel kort. Ook sla ik dagen over. Ik waak ervoor er geen ‘moeten’ van te maken. Ook hoeft het geen kunstwerk te worden, al is het zo fijn om er mooie plaatjes in te plakken.
Het belangrijkste zijn de herinneringen: Wat deed ik? Wat voelde ik? Wat heb ik geleerd?

Zonder gêne

De brief schrijf ik op apart papier, stop ik in een envelop die ik vervolgens in mijn journal plak. Zo kunnen “vreemden” die mijn journal lezen, de brief niet gelijk zien. Misschien helpt het om echt open en zonder gêne te schrijven. De envelop houd ik open zodat ik kan teruglezen, maar je kunt hem natuurlijk ook dichtplakken. Of je kunt de brief op een andere manier verstoppen in je journal.

Ideeën voor in je brief

Maar ja… wat schrijf je aan jezelf in de brief? Toen dit plan in mijn hoofd zich vormde, ben ik ervoor gaan zitten. Tekenen is voor mij de manier om ideeën te verwerken, dus op de ipad maakte ik een soort art journal page over dit onderwerp. Het wordt mijn leidraad voor een brief aan mijzelf.

Journal | schrijf een brief aan mijzelf | ideeën
 • Wat is je algemene gevoel over het afgelopen jaar?
 • Beschrijf de hoogtepunten en de dieptepunten
 • Waar was je trots op? Wat ga je anders doen het komende jaar?
 • Hoe was de relatie met je partner, kinderen en/of familie?
 • Welke lessen heb je geleerd en welke lessen wil je nog leren?
 • Wat houdt jou bezig op dit moment?
 • Waar word je blij van, zo blij dat je even al het andere vergeet?
 • Schrijf zonder gêne je dromen en plannen
 • Wat houdt jou tegen?
 • Hoe oud ben je nu? Wat vind je van ouder worden?

Het zijn ideeën, wie weet komen er nog veel meer punten naar boven tijdens het schrijven. Doe het vooral op jouw manier.

Meer ideeën voor in je journal: Beschrijf jezelf eens positief. Een opdracht om je positieve karaktereigenschappent e benoemen .

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Ilona Wielinga 12 maart 2020 at 11:25

  Wat een mooi idee! Fijn ook zo’n plekje waar je je gedachten de vrije loop kan laten gaan.

  • Reply Karin 12 maart 2020 at 11:50

   Dank je Ilona. In ieder geval één plek waar je alles kwijt kan. Een dagboek vertelt niks verder 😊

 • Reply Esmé 29 juni 2020 at 23:23

  Wat een hartstikke leuk idee, zo’n verjaardagsbrief aan jezelf! Dit ga ik onthouden! 🙂 (Ik ben in december jarig)

  1
  • Reply Karin 28 juli 2020 at 07:26

   Leuk Esmé, fijn hè dat journalen 💕

  Leave a Reply