Feel good Persoonlijk

De 6 lessen die ik heb geleerd van ziek zijn

7 juni 2019
Imperfect gelukkig | dit zijn de lessen die heb geleerd van ziek zijn

Ondanks mijn imperfecte lichaam en de gevolgen die mijn ziekte heeft (gehad) op ons hele gezin, gaat het nu best redelijk goed. Tenminste meestal. Net als bij een ieder ander zijn er dagen dat ik mij rot of somber voel. Dan heb ik pijn, ben ik moe of heb ik simpelweg een off day.
Toch kan ik zeggen dat ondanks ziek zijn – of misschien wel dankzij – mijn leven gelukkig is.
Dit zijn de 6 lessen die ik heb geleerd van ziek zijn.

Acceptatie: het is wat het is.

Toen ik net ziek werd, voelde ik mij natuurlijk niet gelukkig. Het enige wat ik wilde, was weten wat er mis was met mijn lijf. En ik wilde beter worden natuurlijk. Keer op keer werd ik door de artsen naar huis gestuurd zonder diagnose. In het begin heb je hoop op genezing. Hoop op überhaupt weten wat er met je is. Als deze twee zaken niet komen, kun je een paar dingen doen; op de bank gaan zitten kniezen of accepteren.
Het leven is niet perfect of maakbaar, het leven komt gewoon. Het is wat het is en daar kun je maar beter het beste van maken. Het is niet zo dat ik nooit meer op zoek ging naar verbetering, maar mijn focus lag veel meer op het hier en nu. Wat kan ik nog wel en waar word ik gelukkig van?

Onthaasten

Het leek wel of mijn leven werd stopgezet. Bij familie, vrienden en collega’s ging het leven door. Ik zag hun foto’s op facebook en instagram voorbij komen. Ze vertelden over hun werk of lieten zien dat ze op terrasjes zaten, erop uit waren met de kinderen of ik zag hun foto’s van vakanties naar een ver en warm oord.
Mijn leven speelde zich af rondom mijn huis. Uitnodigingen van vriendinnen om naar een terrasje of bioscoop te gaan, moest ik afslaan. Ik was al blij als ik op het schoolplein stond om mijn dochter op te halen. Mijn leven was niet druk en snel, het was simpel en langzaam.

simpel leven – less is more

In mijn hoofd begon ik het leven anders te zien. Ik hechtte al nooit echt aan veel of dure, luxe spullen. Toen bleek dat we mijn inkomen zouden gaan verliezen, leek het mij ook een logische stap om goedkoper en kleiner te gaan wonen. Ik had geen moeite met het teveel aan spullen weg te brengen naar de kringloop of te verkopen. Sterker nog; ik vind een leger huis eigenlijk best wel fijn.
Nu wonen we in een kleiner huis (106 m2) met twee kinderen. Met goed fatsoen kun je niet met z’n tweeën in de keuken of de badkamer zijn. En soms klagen we over het gebrek aan ruimte, vooral tijdens verjaardagen. Maar een klein huis heeft ook veel voordelen. Zo zijn de maandelijkse kosten laag en schoonmaken kost minder tijd.

imperfect gelukkig - vos almere- pen en waterverf

Klein geluk

Wij hebben in de loop der jaren meer oog gekregen voor de kleine dingen in het leven die geluk geven. Bloeiende bloemen in de tuin, een mooie zonsondergang of een vos zien die hier in de buurt rondlopen.

Altijd thuis

Ik ben altijd thuis. Ik weet nog goed hoe het was toen ik nog werkte en er van alles en nog wat geregeld moest worden. De stress die dat opleverde! Nu hoef ik niks te regelen, alles loopt op rolletjes. Thuis zijn geeft ook een hoop rust.
Gelukkig verveel ik mij thuis niet snel. Als ik mij goed voel, houd ik mij bezig met de dingen die mij geluk geven. Vooral schrijven, tekenen (gouache en kleurpotlood) en naaien geven mij veel voldoening.

Imperfect is goed genoeg

Er zijn nog heel wat momenten dat ik mij niet goed voel, dan ben ik niet in staat om iets te doen. Ik lig dan vaak en doe meer dutjes dan mij lief is.
Ondanks dat probeer ik mij te focussen op de dingen die mij gelukkig maken. Dan maar een klein, kort wandelingetje. Of als lopen niet gaat, dan zetten we de auto aan het Markermeer en genieten we van het uitzicht. Met een schetsboek en een potlood of pen op je schoot, kun je ook een kleine schets maken.
Het hoeft niet perfect om je gelukkig te maken. Imperfectie is goed genoeg.

Imperfect is goed genoeg quote

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Annette 11 juni 2019 at 07:43

    Heel herkenbaar al zit het bij mij meer in mijn hoofd. Fijn dat jij ook de positieve kant gevonden hebt en weer geniet. Leuk dat je bent gaan bloggen!

    • Reply Karin 11 juni 2019 at 08:30

      Always look on the bright side of life 😉 Meestal dan, soms een beetje huilen kan ook opluchten

    Leave a Reply