Boeken

De Zevende Zus || Het verhaal waar de wereld naar uitkeek

25 oktober 2021
De zevende zus | het verhaal waar de wereld naar uitkeek

Eindelijk was het zo ver. De zevende zus. We zouden leren (lezen) wie de missende zus zou zijn. En wie Pa Salt was. En is hij echt dood? Dit waren zo’n beetje de vragen die ik had na de eerste 6 boeken in de serie De zeven zussen van Lucinda Riley.

De wereld in shock

De hele boekenwereld -ik in ieder geval wel – was in shock toen op 11 juni 2021 haar familie bekend maakte dat de geliefde schrijfster was overleden aan de gevolgen van kanker. Het zevende boek was net uit (en werd onmiddelijk een bestseller), fans treurden om haar dood en het gemis van alle verhalen die ze nog had kunnen schrijven. Niet lang na haar dood kondigde de familie van Lucinda deel 8 van De zeven zussen Atlas aan.

Details

De zevende zus is al uitgekomen in mei 2021, maar ik heb een tijdje een (zeer) slecht zicht gehad, wat vitamine b12 tekort bleek te zijn, ik kon dus niet (makkelijk) lezen en schrijven. Nu gaat het een stuk beter, ik zie ondanks nieuwe bril nog steeds niet 100% , maar ik kan gelukkig weer lezen. Op dit moment ben ik extra blij met mijn e-reader; ik kan het lettertype vergroten en het contrast leest erg prettig.

Het is wederom een lekker dik boek: 704 blz.

De zevende zus is mogelijk gevonden

Op Atlantis heeft de advocaat George net verteld dat hij aanwijzingen heeft dat de missende zuster Merope is gevonden. Deze Mary woont in Nieuw-Zeeland en moet in het bezit zijn van een bijzondere ring: een diamant met 7 smaragdjes. Aangezien CeCe het dichts bij is, vliegen zij en haar vriendin Chrissy daar naar toe om de ring te bekijken en Mary-Kate te spreken.
Om niet teveel het plot te verklappen: de ring is niet meer in Nieuw-Zeeland en één voor één volgen de zussen het spoor naar Nieuw-Zeeland, Norfolk, Canada, London, Frankrijk en Ierland. Telkens zijn ze net te laat om deze Mary te spreken, ook al halen ze hele trukendozen uit de kast.

Mary ondertussen weet dat iemand haar zoekt, maar door een vervelende situatie uit haar verleden, vertrouwt ze de zussen niet en slaat dus telkens op de vlucht. Uiteindelijk gaat ze naar Ierland, waar haar roots liggen. Ze bezoekt de enige man die ze vertrouwt en vraagt om hulp. Haar dochter Mary-Kate en zoon Jack spelen ook een rol in het verhaal en voegen zich bij hun moeder in Ierland.

Het verleden van Ierland

Zoals elk deel heeft ook De zevende zus een historisch gedeelte; dit keer lezen we over de onafhankelijkheidsstrijd tussen Ierland en Groot-Brittanië in 1920 en herinneringen uit de jeugd van Mary in de jaren 50 en later haar studententijd , waarin de onafhankelijkheid nog immer een grote rol speelt.

Krampachtig mooi

Het boek begint net als de overige boeken met de zin “Ik wist nog precies wat ik deed en waar ik was toen ..” De ik-verteller hier is Mary-Kate die woont in Nieuw-Zeeland en ook haar vader verliest. De ik-persoon in de andere boeken was altijd de zus waar het verhaal om draaide. In de rest van dit boek volgen we echter haar moeder Mary (Merry) en nu is zíj de ik-persoon.
Alhoewel ik snap waarom Riley dit zo geschreven heeft, vond ik het ook geforceerd overkomen. Het eerste hoofdstuk heeft eigenlijk maar weinig met het verhaal te maken, maar het moest kloppend gemaakt worden met de eerste 6 boeken. Wat mij betreft had ze beter met Mary kunnen beginnen.

Het hele verhaal was ook veel. Veel informatie, veel hoofdpersonen, ook al kennen we die gelukkig van de vorige verhalen. Maar mij leek het alsof Riley teveel wilde vertellen in één boek. Teveel verhaallijnen, een tikkie te krampachtig mysterieus doen. Dat vond ik bij eerdere boeken beter.

Lucinda zou Lucinda niet zijn als ik het boek desondanks niet in één ruk heb uitgelezen. Door de vorige boeken voelden de meeste hoofdpersonen vertrouwd. Haar zinnen lezen fijn, niet moeilijk en weinig poespas. Ook worden alle verhaalllijnen, hoeveel dat er ook zijn, mooi in elkaar verweven en komen ze heel knap op het eind samen. Doordat er veel gebeurt, verveel je je niet snel en: Je Wilt Gewoon Weten Hoe Het Afloopt. Af niet soms?

Over dat eind gesproken: ik was echt teleurgesteld. Ik vond het een te abrupt en open eind. Een beetje als iets waar je heel lang naar uitkijkt, je kan niet wachten en poef… het is opeens voorbij en kun je niet nagenieten.
Pluspunt: gelukkig komt er een deel 8.

De zevende zus | het verhaal waar de wereld naar uitkeek

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply