Boeken Feel good

De Zeven Zussen- Storm en Schaduw -hype of ?

8 juni 2020
Storm en Schaduw van Lucinda Riley

Nu ik het laatste jaar weer meer lees, kon ik geen boekenblog, boekengroep op facebook of een boekhandel bezoeken waar het niet ging over De Zeven Zussen van Lucinda Riley. En zo’n beetje iedereen is lovend over deze schrijfster, dat ik vanzelf wel heel nieuwsgierig werd. De afgelopen paar weken las ik Storm en Schaduw, deel 2 en deel 3 van de serie. Na één boek met de Kobo app te hebben gelezen op mijn telefoon, ging ik overstag en kocht deze e-reader. Het eerste boek – De Zeven Zussen – heb ik boek niet gelezen en toch kon ik prima deel 2 en 3 lezen, alhoewel het denk ik wel zo leuk is ze op volgorde te lezen.

De zeven zussen – een serie

De boeken gaan over zes zussen die bij elkaar komen als hun adoptievader Pa Salt is overleden, elk boek vertelt het verhaal van één zus. De zussen groeiden op aan het meer van Genève, in het sprookjesachtige landgoed Atlantis. Pa Salt was zeer rijk en heeft hen allemaal vanaf de geboorte geadopteerd en hen naar Atlantis gebracht. De zes zussen krijgen allemaal een brief met aanwijzingen over hun afkomst en worden aangespoord hun eigen roots te ontdekken. In het eerste boek is het de oudste zus Maia die daardoor in Rio de Janeiro belandt.

De boeken hebben altijd meerdere verhaallijnen. Het verhaal van de zussen is natuurlijk het eerste verhaal, de tweede verhaallijn is een (historisch) verhaal uit het verleden die de zussen tegenkomen op hun zoektocht naar hun afkomst. De verhaallijn uit de geschiedenis is altijd gestoeld op feiten. Lucinda Riley deed voor elk boek gedegen onderzoek en vermengde deze geschiedenis met fictie. Als je meer wilt weten over de schrijfster en de boeken, dan is deze site van de Nederlandse uiteverij een aanrader. Elk boek kun je aanklikken en onderaan de pagina staat een link naar een Q&A .

Storm en Schaduw van Lucinda Riley

Storm

In Storm lees je het verhaal van de tweede zus: Ally vernoemd naar de ster Alcyone.
Ally is profzeilster en is op het moment dat ze hoort van de dood van Pa Salt net op een zeilvakantie. Zij haast zich terug naar Atlantis, waar ook zij een brief met aanwijzingen krijgt over haar afkomst.
Na een traumatische gebeurtenis besluit zij de aanwijzingen te volgen en vertrekt naar Noorwegen, waar zij haar muzikale roots ontdekt en de liefde voor muziek (fluit) terug vindt. Het historische verhaal wordt voornamelijk verteld door de (fictieve) personages Jens Halvorsen en Anna Landvik en het speelt zich af rondom de beroemde componist Grieg en het toneelstuk Peer Gynt.
Uiteraard ontdekt Ally haar verbindtenis met de muziek en vindt ze haar biologische familie in Noorwegen.

Schaduw

Schaduw vertelt het verhaal van de derde zus: Asterope oftewel Star. Star staat haar hele leven al in de schaduw van haar zus CeCe, maar nu gaat ze langzaam maar zeker haar eigen stem volgen. Haar aanwijzingen van Pa Salt leidt haar naar een antiquaire boekwinkel in London die geleid wordt door de excentrieke Orlando. Orlando neemt haar mee naar zijn familie (een stukje van London vandaan).
De zoektocht naar haar verleden brengt Star ca 100 jaar terug, naar het verhaal van Flora MacNichol, (een beetje) Beatrix Potter en het hof van de royals destijds: Koning Edward vii.
Beetje bij beetje ontdekt Star wie ze is. Biologisch gezien, maar ook wie ze in haar hart is en wat háár verlangens zijn.

Storm en Schaduw van Lucinda Riley

De hype

Eerlijk gezegd snapte ik in het begin niet zo waar deze hype vandaan kwam. Beide boeken beginnen traag, Schaduw vond ik zelfs wat saai in het begin. Wanneer de boeken beginnen met de tweede verhaallijn kom ik er goed in, dan ben je echter al rond de 100ste bladzijde . Achteraf denk ik dat het komt omdat de verhalen over de zussen in het ik-perspectief zijn geschreven en de geschiedenis verhaallijn in de derde persoon. De laatste vertelmanier ligt mij beter, wellicht omdat er verhalender wordt verteld (meer details) Ik ben iemand die heel beeldend leest en bij allebei de boeken, kwamen deze beelden pas later in het boek.

Bouquetje

In verschillende reviews heb ik gelezen dat men de boeken vergelijkt met een bouquet romannetje. Nou is er helemaal niks mis met een bouquet roman, maar deze vergelijking doet de romans van Lucinda Riley echt veel te kort. Het zijn inderdaad romans, maar dan wel één met een echt goed doordacht verhaal. Twee verhaallijnen zelfs. Ook smachten de hoofdpersonen niet naar seks en wilde nachten, maar zijn ze op zoek naar anwoorden en overwinnen ze obstakels.

Mijn mening

De boeken lezen lekker vlot, nergens zijn de zinnen te lang of de woorden te moeilijk. De verhaallijnen zijn goed opgebouwd, langzaamaan raken ze steeds meer met elkaar verweven om aan het eind tot een goed slot te komen. Het is allemaal goed uitgezocht en uitgedacht, niet alleen per boek maar over de hele serie. Ergens in boek zeven zullen we een hoop antwoorden moeten kunnen lezen.
Helaas blijven hier en daar de personages wat oppervlakkig, van mij had er nog wel wat meer verdieping in mogen zitten. Misschien konden de personages wat meer emoties tonen, nu vond ik delen van de boeken af en toe lezen als een verslag in plaats van een roman.

Toch, ondanks de minpunten, wil ik heel graag de volgende boeken ook lezen. Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe het verder gaat. Na het lezen van twee boeken heb ik redelijk wat vragen waar ik graag antwoord op wil. Dit is denk ik ook één van de krachten van de serie. Je wilt gewoon verder lezen om te weten wát er precies gebeurd is.

De zeven zussen mysteries

Zoals gezegd heb ik best wat vragen na het lezen van twee boeken. Je ziet ze hieronder, maar wellicht wil je ze niet lezen vóórdat je de boeken zelf hebt gelezen.

De vrouwen zijn allemaal vernoemd naar de sterrengroep de Plejaden, waarover al eeuwen mythen en legenden wordt verteld. De Griekse Mythologie vertelt over de zeven zussen Maia, Alcyone, Asterope, Celaeno, Taygete, Electra en Merope. Ze zijn echter maar met zes zussen, waar is de zevende zus ? Op dit moment van schrijven zijn er 6 boeken uitgegeven in de serie De zeven Zussen, een zevende boek gaat hopelijk de antwoorden geven!

Wie was Pa Salt? De zussen blijken eigenlijk maar weinig van hem af te weten, net zoals ze nog niks wisten van hun eigen afkomst. Ik weet niet hoe reëel het is dat adoptiekinderen in hun hele leven nog nooit hebben afgevraagd waar ze vandaag komen. Waarom heeft Pa Salt zes meisjes geadopteerd? Hoe is hij zo rijk geworden? Heeft hij ooit een vriendin gehad? Zijn dochters weten de antwoorden niet, wat ik op z’n minst bijzonder vind.

Na het lezen van twee boeken rijst de vraag of Pa Salt wel echt is overleden. Geen van de zussen was schijnbaar aanwezig toen hij overleed en als zij aankomen in hun ouderlijk huis is hij al gecremeerd en is zijn as verstrooid. Ook denken de zussen hem op een bepaald moment te zien na zijn dood.

Nu ik deze boeken uit heb, twijfel ik of ik meteen door zal gaan met Parel of eerst een ander boek … moeilijk! Ik ben een te nieuwsgierig persoon :). Wat lees jij op dit moment?

Lees mijn andere blogs over d boeken van Lucinda Riley. En hier lees je over Corina Bomann

Gelezen: Storm van Lucinda Riley
Gelezen: Schaduw van Lucinda Riley

***Een klein deel van mijn posts bevatten affiliate-links. Als jij via deze link dit product aanschaft, krijg ik een kleine commissie daarvoor. Dit kost jou helemaal niks extra’s. Uiteraard zijn het links naar producten die ik zelf ook heb gekocht en naar tevredenheid gebruik. Koop je iets via mijn links? Hartelijk dank!! ***

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply