DIY en creatief Feel good Freebies

De voordelen van journalen (+ printable)

28 februari 2020
Meisje journalen planten

Al jaren journal ik af en aan. Soms tijden wel om vervolgens een lange periode niks te schrijven. Dit komt meestal doordat perfectionisme in de weg zit. En omdat ik de laatste twee jaar heel erg op geuren reageer, ook op inkt. Nu ben ik bij een orthomoleculaire arts en ik merk dat ik de laatste tijd minder op geuren reageer. Voorzichtig ben ik weer met journalen begonnen. Zo fijn om weer alles aan het papier te kunnen toevertrouwen. Maar waarom journal ik eigenlijk? Dit zijn de voordelen van journalen die ik kon bedenken. En wat heeft journalen jou gebracht?

Onthouden van de kleine en grote dingen

Laten we eerlijk zijn: mijn geheugen is niet al te best. Ik vergeet van alles en nog wat en ik leef soms te erg in mijn eigen bubbel. Terwijl ik dit weet van mijzelf, denk ik nog veel te vaak dat ik iets wél kan onthouden.
Nope.
Het opschrijven van kleine dingen (een leuke uitspraak van je kind, een compliment, je lievelingseten) of de grote dingen (je gevoelens bij een overlijden of die toffe vakantie) helpt je bij het herinneren van deze gebeurtenissen.

Reflecteren in je journal

Door het schrijven in je hartjournal kun je jezelf een spiegel voorhouden. Wat deed ik? Wat voelde ik? Wat zou ik de volgende keer anders doen?
Misschien herken je op een gegeven moment patronen in je doen en laten. Of zie je in dat je in de ene situatie toch niet zo gezellig hebt gehandeld. Je leert jezelf beter kennen.

Groeien

Door inzicht te krijgen in je eigen handelen en denken, kun je ook groeien. Bij reflecteren neem je iets voor en als dat ook echt lukt, heb je een nieuwe vaardigheid geleerd. Wellicht lukt het om die patronen te doorbreken en andere keuzes te maken.

Creatief journalen

Het is zo fijn dat je in je journal ook heel creatief kunt zijn. Teken, plak, knip, schrijf, doodle, verf … alles kan in je creative journal. Zelf houd ik erg van tekenen, maar op één of andere manier houd ik meer van schrijven in mijn journal (alhoewel ik dat wel een tijdje deed) . Welke creativiteit je ook kiest, ook hierin zul je zien dat je groeit. Je schrijft vloeiender, je tekeningen worden beter, de compositie van je pagina wordt top. En ook heel fijn: niks is fout.

meisje schrijft in haar journal, planten

Dankbaarheid

Niks zo relativerend als dankbaarheid. Het helpt je te focussen op het goede in je leven, óók als dat soms heel ver weg lijkt te zijn. Je kunt elke dag stil staan bij een klein gelukje en dat schrijven op een speciale pagina. Aan het einde van de maand kan je terugkijken en zien dat er toch een heleboel was om dankbaar voor te zijn.

Zorgen, angsten en twijfels

Ook deze horen thuis in je journal. Zo fijn dat papier altijd luistert als een goede vriendin. Nog fijner dat je oeverloos kan ouwehoeren over je zorgen, angsten en twijfels, zonder dat die vriendin gillend wegloopt. Het opschrijven maakt je hoofd weer leeg en opgeruimd.

Dromen, doelen en plannen

Heerlijk mijmeren over je dromen en deze zonder terughoudendheid opschrijven. Waar wij in het dagelijks leven niet altijd het achterste van onze tong laten zien, kun je in je journal voluit gaan. Het papier vindt je dromen helemaal niet gek. Als je die dromen kan omzetten in doelen en plannen, komen dromen misschien nog uit ook!

In het hier en nu

Heel erg mindfulness is journalen. Weg van apparaten en de tv, je bent even bezig met je handen. Geen afleidingen van piepjes en pop-upjes. Zelf kom ik in een soort flow, waarbij je alleen bezig bent met één heel fijn ding. Uit je hoofd naar je hart.

8 voordelen van journalen

Dit waren de 8 voordelen van journalen die ik kon bedenken. Het ene voordeel speelt bij meer dan het andere voordeel, maar ik hoop het lang vol te houden dit keer zodat ik kan leren en groeien. En natuurlijk al die momenten kan vasthouden voor later.

Een printable voor in je journal

Deze tekeningen maakte ik afgelopen week. Ik dacht aan de redenen waarom ik journal. Op instagram liet ik ze al zien. Ik maakte verschillende versies (kleuren) en de roze was licht favoriet.
Vandaar deze printable voor in jouw journal. Print hem uit, plak hem op en journal je hart eruit. (alleen voor persoonlijk gebruikt)

Als je gebruikt, laat het mij dan weten. Ik vind het leuk om te zien!
Wat heeft journalen jou gebracht?

De voordelen van journalen + printable

Tip: De printable is op A5 formaat, print hem liggend dan komt het plaatje mooi aan de linkerkant van je blaadje en kun je het makkelijk snijden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply