Boeken

De orchideeëntuin van Lucinda Riley

9 april 2021
De orchideeëntuin van Lucinda Riley heb ik gelezen en de mijn resencie lees je op mijn blog

Laats las ik eindelijk dit boek dat al een tijdje op mijn e-reader klaarstond: de Orchideeëntuin van Lucinda Riley. Aangezien ik alle boeken van de zeven zussen serie heb gelezen, was ik erg benieuwd wat ik van dit boek zou vinden.

Let op!

Dit boek lijkt net nieuw te zijn, maar het blijkt een heruitgave te zijn van het boek Terug naar Wharton Park uit 2011. Nou hebben misschien niet veel mensen dit al gelezen, maar toch…

De orchideeëntuin van Lucinda Riley

Het boek heeft een mooie voorkant, vind ik. Roze, een orchidee en een trap van een landhuis (zo lijkt het mij tenminste). Romantisch maar niet te. Van mij mag het allemaal wel een tikkie moderner, maar het past goed bij het verhaal

Aangezien ik net hiervoor het boek van Corina Bomann Het Vlindereiland had gelezen, raakte ik af en toe in de war. De covers lijken enigszins op elkaar (roze en orchideeën) en het verhaal gaat dan ook over orchideeën en speelt zich beide af in het Verre Oosten. Het vlindereiland in Sri Lanka en dit boek in Singapore en Thailand (waar Lucinda Riley zelf ook een huis heeft).

Het boek heeft 492 pagina’s en is weer geschreven in verschillende perspectieven. Eén verhaal speelt zich af in het heden en één verhaal rond / na de tweede wereldoorlog. Deze stijl zie je ook terug in De Zeven Zussen serie. Ik moest toen ik die boeken las nog wat wennen aan die stijl, maar eigenlijk vind ik het nu prettig. Het zorgt in ieder geval voor een aantal fijne verhaallijnen.

De orchideeëntuin van Lucinda Riley heb ik gelezen en de mijn resencie lees je op mijn blog

Plot

Julia Forrester(31) heeft haar vroege jeugd doorgebracht op Warthon Park, een landgoed waarop haar opa en oma werkten voor de eigenaren en een huis hadden. Door een dramatische gebeurtenis keert Julia weer terug naar haar geboortegrond.

Julia ontmoet de huidige eigenaar van het landgoed: Kit Crawford, die het oude landgoed weer tot leven probeert te wekken en rendabel probeert te maken. Hij renoveert ook het oude huis van Julia’s opa en vindt een dagboek. Hij geeft dit aan Julia.

Na maanden van somberheid en verdriet heeft Julia eindelijk weer belangstelling voor iets en ze besluit haar oma op te zoeken die haar in delen de geschiedenis vertelt over het landgoed en haar bewoners. Het blijkt dat er vele geheimen zijn, geheimen die verborgen houden hoe de twee families – die van Julia en Kit- met elkaar verweven zijn.

Oma Elsie vertelt hoe zij kwam te werken als dienstmeid voor de familie Crawford, bestaande uit vader, moeder en zoon Harry. De man van Elsie Bill – en opa van Julie – werkt als tuinman op het landgoed en zorgt vooreen exotische bloemenpracht.

Verleden

Het meest opvallende van deze roman is dat het verleden wordt verteld door de ogen van een man. Harry Crawford, kapitein voor het Britse leger is de schrijver van het dagboek en we beleven zijn geschiedenis. Als zijn vrouw het boek had verteld, hadden we we waarschijnlijk een ietwat ander verhaal gehoord.

De tweede wereldoorlog dreigt uit te breken en dat werpt een schadduw over het landgoed. Harry is de erfgenaam van het landgoed en in dienst van het leger, alhoewel hij liever pianist zou willen zijn. Vlak voor de oorlog trouwt hij met Olivia

Wanneer de oorlog begint, wordt hij samen met Bill naar het Verre Oosten gestuurd, waar hij gevangen wordt genomen en in hetJapanse gevangenis kamp Changi (Singapore) komt. Na de bevrijding wordt Harry opgehaald door een oude vriend en brengt Harry onder in een hotel in Bangkok, waar hij kan aansterken voor de terugreis.

Harry heeft veel last van de 3,5 jaar die hij in gevangenschap door heeft gebracht en draalt om terug te gaan naar Engeland. Een aanval van de knokkelkoorts houdt hem nog langer in Bangkok en hij valt voor de schoonheid van Thailand, waardoor hij eigenlijk niet naar huis wil.

Wendingen

Lucinda Riley heeft ook in dit boek haar best gedaan om beeldend te schrijven en de personages goed uit te werken. De hoofdpersonen zijn door hun goede én minder fijne karaktereigenschappen realistisch beschreven. Hier en daar gaat het weer een tikkie traag door de vele beschrijvingen, maar eigenlijk vind ik dat wel prettig. Helemaal wegzakken in een andere wereld.

Het einde is in ieder geval niet voorspelbaar! Tenminste voor een deel van het boek
Het verhaal kent een aantal grote wendingen en je blijft je afvragen hoe dit verhaal nu écht gaat aflopen. Iets wat we ook terug zien in de Zeven Zussen serie. Dit is één van de aantrekkelijke schrijfeigenschappen van Lucinda Riley.

Ik vond het een fijn boek om te lezen. Ik geniet van haar mooie, beeldende taal en ben blij dat zij zich niet stoort aan de regel ‘show don’t tell’.

De orchideeëntuin van Lucinda Riley is te koop als paperback en e-book, helaas (nog ) niet in het KoboPlus abonnement.
Lees mijn andere blogs over Lucinda Riley.

De orchideeëntuin van Lucinda Riley heb ik gelezen en de mijn resencie lees je op mijn blog

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply