Feel good Freebies

Dankbaarheid || waar ligt je focus in coronatijd?

1 februari 2021
focus in coronatijd | dankbaarheid

‘Je hebt twee keuzes,’ zeg ik tegen mijn zoon van 10. ‘Je kunt mopperend je werk doen of je denkt: OK ik vind het niet leuk, maar ik ga ervoor. Straks ben ik ervan af en kan ik lekker spelen. Jij bent de enige die deze keuze kan maken.’
Deze woorden spreek ik de afgelopen weken tijdens de lockdown regelmatig ’s ochtends uit tegen hem. Zo ook deze maandag, want maandagen zijn altijd het lastigst. Na een weekend van optimale vrijheid, moet hij weer terug aan het werk. Ik herinner hem aan onze eerdere gesprekken over keuzes die je kunt maken. Door hem deze keuze te stellen, vraag ik hem naar zijn focus in coronatijd.

When life gives you lemons

Niet eerder heb ik deze uitdrukking zo toepasselijk gevonden. Het leven geeft ons op dit moment joekels van zure vruchten. Het overkomt ons en er is niet veel wat wij (als individu) daar tegen kan doen. Dat kan ons onzeker maken over de toekomst. Wanneer eidingt deze ellende? Worden wij of onze geliefden niet ziek? Zal alles weer de oude worden? Zal ons land / de wereld wederom in een grote crisis storten?

In mijn persoonlijke leven heb ik al vaker wat zure vruchten gekregen. Wat het mij heeft geleerd, kan ik nu ook in de praktijk brengen. Hoe kijk ik naar die zure vruchten en kan ik dat een beetje veranderen zodat zij wat zoeter smaken?

Focus in coronatijd: je hebt een keuze

Net zoals ik mijn zoon voor een keuze stel bij het maken van zijn schoolwerk, kunnen wij ook kiezen hoe onze focus in coronatijd is. Kiezen we voor boosheid, mopperen, haat, wantrouwen of kies je voor vertrouwen, aandacht voor elkaar, begrip, dankbaarheid en tevredenheid?
Aan dit hele coronavirusgedoe kan ik weinig doen, we zullen door die zure appel heen moeten bijten. Ik hoop dat het snel voorbij is, maar tot die tijd vertrouw ik erop dat het goed komt. Ondertussen focus ik mij op de dingen die wel kunnen, waar ik dankbaar voor ben en proberen we hier thuis het beste ervan te maken.

We zijn meer bezig met onze hobbies ; journalen, schilderen /aquarellen, tekenen, spelen vaker een spelletje met elkaar, lezen en ja ook gamen / Sims spelen. We proberen de sfeer positief te houden en praten ook regelmatig (open) over allerlei zaken. Op social media bewonder ik de creatieve oplossingen en ideeën voor deze lockdown. Zo las ik bij Hazeltjes dat zij de weekenden een eigen thema geven om zo de lockdownsleur (geweldig woord overigens) te doorbreken.

Acceptatie is niet hetzelfde als leuk vinden

De maatregelen tegen het coronavirus maken 2020-2021 een tijd zoals ik die in mijn leven nog nooit heb meegemaakt, ik denk weet dat het voor velen geldt . Ik snap niet alle maatregelen en wil ook ik niks liever dan weer een normaal leven hebben. Naar buiten, mensen ontmoeten. gezellige kopjes koffie in hetcafé; ik mis het allemaal.

Het is niet leuk. Thuiswerken en tegelijk drie kinderen les moeten geven of bezig moeten houden, dat gaat niemand lang volhouden. Je baan verliezen? Angst om je bedrijf kwijt te raken? Eenzaamheid? Huidhonger? Beknot voelen? Allemaal ronduit kleute, pardon my french.
Dat mag je best erkennen. Sterker nog, ik zou het aanraden. Wegstoppen en bagatelliseren kan de situatie mogelijk alleen maar erger maken. Mensen voelen zich niet gehoord, niet erkent in hun frustratie, wat weer tot hele andere situaties kan leiden. In ons gezin hebben we hier open gesprekken over, wat soms al voor opluchting kan zorgen.

Dankbaarheid

Ben je dankbaar en tevreden ondanks de externe omstandigheden waarin we nu zitten?
Wat kan helpen is om je te focussen op de dingen die wel goed gaan. Een fijn gesprek met je partner, een kop koffie met iemand uit de straat, de slappe lach met je kind, een dag met thuiswerk en scholing die heerlijk soepel verliep…
Focus je ook op dingen die je allemaal al wel hebt; een huis, een baan, een mooie auto, alle spullen die je hebt verzameld in de afgelopen jaren, herinneringen aan vakanties en uitstapjes. De meesten van ons hebben al een hoop luxe die soms helemaald niet meer gewaardeerd of gezien wordt. Een tevreden mens is een gelukkig mens.

Mijn journal / dagboek gebruik ik niet alleen om stoom af te blazen, maar ook zeker om bij te houden waar ik dankbaar voor ben. Onze dochter van 15 houdt sinds het afgelopen jaar ook een journal bij, samen zitten we dan aan de eettafel te schrijven, knippen, plakken en tekenen. Ontspannend en nuttig. Dit is mijn nieuwste ‘gratitude page’ , waarvoor ik deze banner schilderde met acrylverf..

Download deze template

Ik maakte van de banner een nieuwe template. Gebruik hem als wallpaper voor je instagram of print het uit en plak het in je journal. Schrijf het lekker vol met een lijst vol dankbaarheid. © alleen voor persoonlijk gebruik .


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply