Persoonlijk

15 jaar getrouwd | old skool foto’s

1 juli 2019

01 juli 2004.
Onze trouwdag ♥
Precies vandaag zijn wij 15 jaar getrouwd. Jeroen was 34 en ik was 28 jaar oud.

Als je het snel zegt, lijkt het niet eens zo lang geleden. Maar om even een beeld te schetsen: al onze trouwfoto’s zijn die dag met analoge camera’s geschoten. Digitale spiegelreflex camera’s waren er al wel, maar onze fotograaf deed nog alles old skool. Mijn zus had ook een mooie analoge camera en maakte gedurende de dag ‘kiekjes’. Oneerbiedig gezegd, want eerlijk gezegd vind ik haar foto’s heel erg mooi.

De nacht voor de bruiloft

Jeroen en ik woonden toen in Houten, op een bovenwoning. Vlak langs het spoor. Ik weet nog dat ik zo ontzettend moest wennen aan de treinen de eerste weken, vooral ’s nachts. Daarna werd ik daar nooit meer wakker van.
De nacht voor ons trouwen ging Jeroen heel traditioneel bij zijn ouders slapen. Mijn moeder en zus kwamen bij mij slapen, zodat zij mij de volgende dag konden helpen. Niet dat er veel te doen was hoor. Ik had een vrij simpele jurk, niks geen korset oid. Mijn haar werd gedaan door een kapper, maar make-up deed ik zelf. Een kapper vond ik wel weer genoeg polonaise aan mijn lijf.

Als je goed naar de foto’s hebt gekeken, zag je het misschien al. Mijn jurk was helemaal geen jurk! Toen droeg ik echt nooit jurken en een grote pofferige prinsessenjurk was niks voor mij. Ik zag er denk ik niet heel gelukkig uit in de jurken die ik paste, want mijn schoonmoeder opperde het idee van een broek. En toen was ik er heel snel uit.

15 jaar getrouwd | old skool foto's | trouwdag collage 2

Ik droeg dus een pantalon met daaroverheen een voilen rok. Veel mensen hebben die dag niet eens gezien dat ik een broek aan had, was heel grappig. Onder de ‘jurk’ droeg ik zilveren schoenen. Deze heb ik na die dag nooit meer gedragen. Het waren best goede schoenen, maar ik heb slechte voeten.

Trouwen met een budget

Toen al waren we vrekken deden we het rustig aan met geld uitgeven. Trouwkleding kregen we van onze ouders. Ik kreeg zowat een rolberoerte toen ik de prijs hoorde van trouwkleding. Mijn ‘jurk’ kostte 900 euro geloof ik. Geen idee wat trouwjurken tegenwoordig kosten, maar ik geloof niet dat ik dat nu nog zo snel zou uitgeven. Het zag er natuurlijk heel mooi uit, maar wat een geld! Sinds onze trouwdag hangt het dan ook heel keurig in de kast. Een paar keer dacht ik het weg te doen… maar ja.. zo zonde!

Verder vierden we onze trouwdag vrij minimalistisch. We trouwden voor de burgerlijke stand en voor de kerk, waarna we een receptie hadden. Daar nodigden we iedereen van familie, kennissen en vrienden uit. Na de receptie gingen we met onze naaste familie en een handvol dierbare vrienden samen dineren. Niks geen groot feest voor ons, daar hielden we toen ook al niet van.

We hadden ook geen bruidstaart. Wederom de prijs die ze daarvoor vragen. Alles wat te maken heeft met bruiloften (en baby’s) lijkt ongeveer 10x zo duur te zijn. Wij deden gewoon gebakjes, gasten mochten deze zelf uitkiezen. Ik heb niemand horen klagen en als ze wel wat te mopperen hadden… pech, je kunt niet iedereen pleasen.

Zie je dat kleine schattige autootje? Dat was een Singer uit het jaar … ik heb geen idee eigenlijk meer. Oeps. Hij was van een collega van Jeroen en deze man wilde op onze dag wel onze chauffeur zijn, zo lief.

Waar we wel geld aan uitgaven

Zoals gezegd hadden we een receptie voor “iedereen” en een diner voor naasten, dat kostte al aardig wat. Verder gaven we geld uit voor een fotograaf en voor een huwelijksreis.
De fotograaf kwam voor de trouwerij foto’s maken en hij was natuurlijk bij de voltrekking. We lieten geen foto’s maken bij de receptie of bij het diner. Wederom mijn zus maakte toen foto’s en die zijn mij net zo dierbaar.

Het analoge, super lijvige fotoboek

15 jaar getrouwd | ons analoge, zeer grote trouwdag album

Mijn hemel… wat een boek! Zwaar en groot. Foto’s ervan maken is schier onmogelijk. Het boek is prachtig gemaakt, met veel liefde. De fotoshoot was vrij traditioneel, tegenwoordig gaat dat wel anders. Er staan vele mooie foto’s in, we kijken nog elk jaar erin.
Herinneringen komen dan weer boven drijven… heerlijk. En wat zij wij en onze gasten veranderd! 15 jaar getrouwd zijn is dan toch een hele tijd, ook al lijkt het soms niet zo te zijn.

15 jaar getrouwd | ons analoge, zeer grote trouwdag album
15 jaar getrouwd | ons analoge, zeer grote trouwdag album

We reserveerden geld voor onze ‘huwelijksreis’. Gewoon een vakantie dus 😉
We gingen naar Zweden, een land wat ons heel erg aanspreekt. Mooie natuur en de ruimte. En stilte. De reis werd wel een klein tijdje uitgesteld omdat mijn beste vriendin 6 dagen later trouwde. Daar wilde ik natuurlijk wel bij zijn.

Zou ik nu de dag anders doen?

Ik zou het nog simpeler doen. Gewoon tussendoor trouwen op het gemeentehuis, zonder mensen. Dan trouwen voor de kerk en een diner.
Receptie zou ik waarschijnlijk skippen. Ik kan mij eigenlijk daar helemaal niks meer van herinneren, het voelde ook meer als een verplicht iets.
Ik kijk graag terug naar de kerkdienst en het diner, dat voelde allemaal fijn en vertrouwd.

En de jurk? Echt geen idee. Wellicht gewoon een mooie jurk, die geen 900 euro of meer kost. Misschien ook wel een andere stijl. Mijn ‘jurk’ was al niet heel traditioneel, maar nu zou ik nog makkelijker zijn denk ik.

De fotograaf en de reis zou ik nog wel doen. Ons trouwalbum kijken we elk jaar nog wel eens in. Rond onze huwelijksdatum., zoals vandaag 🙂

Ga je bijna trouwen? Mijn tip: focus op wat je belangrijk vindt en geef daar je geld aan uit.
Dus niet wat je (schoon)moeder of je oudtante vindt, maar jullie. Dan wordt het vast een onvergetelijke dag.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kliefje 2 juli 2019 at 07:32

  Dat van die tip hebben wij gedaan, we zijn alleen getrouwd. Op maandagmorgen. Allemaal boze en teleurgestelde mensen. We worden dan ook al bijna zeven jaar niet gefeliciteerd met onze trouwdag. De broer van Vlam wel. Want die is natuurlijk echt getrouwd 😉
  Ménsen!
  Enne: nog van harte gefeliciteerd natuurlijk! *smak*

  • Reply Karin 2 juli 2019 at 08:00

   Oooooo echt man… je doet het toch nooit goed! Het is de reden waarom we een receptie deden, maar ik had het gewoon moeten skippen.
   Ach ja.. het is wat het is.
   En thanks dear

 • Reply Saskia 2 juli 2019 at 09:10

  Leuk zo’n terugblik! Nog van harte gefeliciteerd met jullie trouwdag! En zeker belangrijk het lekker op je eigen manier te doen en geld uit te geven hoe jij dat zelf wilt. Deze Augustus zijn wij alweer 7 jaar getrouwd en geniet nog steeds van de prachtige herinnering en mooie foto’s van onze dag.

  • Reply Karin 2 juli 2019 at 09:30

   Dank je Sas! Jij ook al bijna 7 jaar, das toch ook best een tijd alweer
   Foto’s brengen alle mooie herinneringen weer terug, echt fijn om ze te hebben

  Leave a Reply